Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Misdaadcollege: Rick Nieman over jacht op 'seriesteker'

Dader stak fietsende en joggende vrouwen; dinsdag, 21.25 uur, NPO 1

Deel:

In 2018 was de regio rondom Egmond aan den Hoef in de ban van de Noord-Hollandse 'seriesteker'. Volkomen willekeurig stak hij fietsende en hardlopende vrouwen vanuit zijn auto neer. In Misdaadcollege (WNL) reconstureert Rick Nieman de bloedstollende jacht op de dader. De speurders vertellen openhartig hoe ze hem uiteindelijk konden pakken. 

De angst is groot als de dader meerdere keren toeslaat. Meerdere keren slaat hij toe in de omgeving van het Noord-Hollandse Egmond aan den Hoef. In 2019 gebeurt het opnieuw, nu in Baringerhorn, een dorp nabij Schagen. Politie en Justitie staan op scherp en krijgen na veel onderzoek en technisch recherchewerk de dader in beeld.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In Misdaadcollege gaat presentator Rick Nieman in gesprek met leden van het onderzoeksteam. Rechercheurs, de officier van justitie en forensisch specialisten vertellen hoe ze deze geruchtmakende zaak wisten op te lossen. De speurders van toen beantwoorden ook vragen van het publiek. 

'Opsporing is fascinerende wereld'

Voor WNL, de omroep die Misdaadcollege maakt, is het een belangrijk programma, zegt hoofdredacteur Bert Huisjes. “Veiligheid is voor ons een hoofdthema. Aandacht voor opsporing is er nu vooral als er verdachten worden gezocht of berecht. Maar hoe misdrijven precies worden opgelost, blijft vaak onderbelicht."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Misdaadcollege De Noord-Hollandse seriesteker
Groot is de angst als de seriesteker slachtoffers blijft maken onder joggende en fietsende vrouwen. Credits: Valerie Kuypers en Shutterstock.

Misdaadcollege draait om de inventiviteit, uitdagingen en dilemma’s bij politie en het Openbaar Ministerie, maar vooral om het uithoudingsvermogen dat bij elk onderzoek komt kijken." licht Huisjes toe. "Achter elke opsporing en succesvolle berechting schuilt een fascinerende wereld.”

Nieuw seizoen 'Misdaadcollege': afleveringen

Vanuit de Utrechtse gevangenis Wovenburg legt Rick Nieman uit hoe geruchtmakende misdrijven worden opgelost. De zaken die hij in deze vierdelige reeks van Misdaadcollege behandelt, zijn:

Afl. 1: 19 mei: De Noord-Hollandse seriesteker
De seriesteker die Egmond aan den Hoef en omgeving in 2018 en 2019 maanden in zijn greep hield.

Afl. 2: 26 mei: De ontdekking van een grote internationale zakkenrollersbende van kinderen
Kinderuitbuiting in Amsterdam, waarbij Oost-Europese kinderen gedwongen werden te zakkenrollen.

Afl. 3: 2 juni: De moord op krantenbezorgster Anita van Dijk
De gruwelijke moord op de Rotterdamse krantenbezorger Anita van Dijk in 2016.

Afl. 4: 9 juni: De klopjacht op de Nederlandse 'Bonnie & Clyde'
Een stel trekt in 2014 een spoor van geweld trokken door Oost- en Noord-Nederland.

Vanaf 19 mei, iedere dinsdag, 21.25 uur, NPO 1

Beeld: Valerie Kuypers en Shutterstock

--:--