Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Missionaire musical 'Ruth' in de maak

‘Het verhaal heeft nog niets aan actualiteit ingeleverd’

Een missionaire musical die actuele thema’s aansnijdt: dat moet de familiemusical 'Ruth' worden. “Het gaat over vreemdeling zijn, afscheid en verlies, en over de zoektocht naar God.”

Deel:

Het maken van de missionaire musical Ruth is spannend, geeft Harm Ruiter van God’s Singing Kids (KISI) toe. De coördinator heeft niet eerder zo’n grote musicalproductie – er werken 75 kinderen en jongeren aan mee – voorbereid. “We begonnen tien jaar geleden met musicals in kerken en daarna op scholen. Het doel van ons missionaire project was om het evangelie dichter bij jongeren te brengen. Door kinderen en jongeren via musicals toe te rusten, hopen we dat het evangelie verder zijn weg vindt. We doen nog steeds veel op basisscholen en in kerken, zo’n 75 voorstellingen per jaar, maar nu gaan we dus ook het theater in. Dat vraagt om een kwaliteitsslag.”

Wat wil je met ‘Ruth’ bereiken?
“Het verhaal van Ruth heeft nog niets aan actualiteit ingeleverd. Het gaat over vreemdeling zijn, afscheid en verlies en over de zoektocht naar God. We hopen dat die thema’s een goed gesprek op gang brengen. Daarnaast is het natuurlijk een prachtig liefdesverhaal – dat blijft actueel.”

Puurheid

De schoonheid van het stuk moet volgens Harm ook “aanzetten tot verwondering. Het raakt echt een snaar. Als je de puurheid van de kinderen ziet – hun gezichten, hun openheid – dat doet iets. Qua enscenering kun je ook echt theater verwachten, en de liederen en teksten sluiten aan op de Bijbel. Die elementen samen geven het stuk enorme kracht.”

Voor wie is deze musical bedoeld?
“We richten ons vooral op gezinnen. Ik hoop dat we via de – waarschijnlijk vooral christelijke – gezinnen die komen een stap buiten het christelijke wereldje kunnen zetten. We staan uiteraard in het theaterboekje, maar we hebben nog niet de armslag om een grootscheepse campagne op te zetten. Al onze aandacht gaat nu naar de productie van een mooi, semiprofessioneel stuk.”

'Diep verlangen'

Wanneer is dit project geslaagd?
“Als we nieuwe gezinnen bereiken met het evangelie. Je wilt natuurlijk aantallen horen... We zetten voor de eerste tournee in op zo’n 2500 bezoekers. In januari en april 2021 hopen we op een vervolgtournee.”

Heb je al een favoriet liedje in de musical?
“Op dit moment wordt de Nederlandse cd gemaakt en zijn de liedjes vanuit het Duits naar het Nederlands vertaald. Een mooie scène vind ik het moment dat Ruth zich aangetrokken voelt tot de God van Naomi. Ze zingt dan ‘Diep verlangen’ – een lied over de God die zo anders is dan goden van hout of steen. En er zit voor mij een heel dierbaar liedje in over afscheid nemen, over rouw: ‘Draai de tijd voor mij terug’. Dat raakte me, omdat ik onlangs ook afscheid moest nemen van nabije geliefden.”

Première

De musical ‘Ruth’ gaat op 20 september in première in Den Bosch.

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--