Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moederdag bij de moeders van ‘Meer dan verwacht’

'We gaan met vijf kleine kinderen onder de drie jaar naar Italië'

Die ene dag in het jaar waarin jij in het zonnetje wordt gezet: Moederdag. Of je nu lekker met je kinderen (en partner) gaat brunchen of zelf lekker een dagje op stap gaat. Het is en blijft een speciale dag voor veel moeders. Welke plannen hebben de moeders van het televisieprogramma ‘Meer dan Verwacht’ dit jaar?

Deel:

Mieke: ‘Wij spreken iedere dag onze waardering als ouders naar elkaar uit’

Mieke vertelt: “Wij hebben weinig plannen met Moederdag dit jaar. We gaan even op visite bij mijn eigen moeder en de moeder van mijn man Nick. We geven beide moeders een leuk cadeautje. Wij vinden Moederdag en Vaderdag wel een leuk moment om even een cadeautje, namens de kinderen, aan elkaar te geven en natuurlijk de zelfgemaakte knutselwerkjes van onze kinderen te bewonderen. En daar blijft het dit jaar even bij.

De tradities die wij hebben is het geven van een zelfgemaakte knutsel van de kinderen, al dan niet gemaakt op de opvang en een cadeautje. Verder hebben we geen specifieke tradities. Wij spreken iedere dag onze waardering als ouders naar elkaar uit dus we maken er geen groot iets van rond Moederdag en Vaderdag.”

Nicole: ‘Deze dagen vieren wij echt voor de meiden’

Nicole: “Ik ga op zondag 12 mei weer een halve marathon rennen in Leiden. Dus hebben wij Moederdag een beetje verdeeld over zaterdag en zondag. Op zaterdag 11 mei zullen de meiden mij verrassen met een ontbijt op bed en hun cadeautjes. Daarna gaat het normale leven verder en gaan we naar zwemles en in de middag naar de voetbal bij Kevin kijken. Zondag heb ik dus de halve marathon, maar we willen daarna nog wel iets leuks met de meiden gaan doen.”

Deze dagen vieren wij echt voor de meiden. Zij vinden het fantastisch en zijn er op school dan ook helemaal mee bezig. Ze tellen de dagen af tot Moederdag

“We gaan ook wel even naar de opa’s en oma’s, maar mijn eigen moeder hecht niet extreem veel waarde aan Moederdag. Ik geef net zo lief een week later een bos bloemen, voor mij hoeft dat niet per se op Moederdag. Vorig jaar deden we ontbijt op bed, maar dat was niet handig.”

“Deze dagen vieren wij echt voor de meiden. Zij vinden het fantastisch en zijn er op school dan ook helemaal mee bezig. Ze tellen de dagen af tot Moederdag. Ze maken iets moois en vinden het hartstikke leuk. Zelf hecht ik er niet zoveel waarde aan, ik lijk wat dat betreft op mijn moeder. In de middag moeten we ook gewoon naar zwemles en overgaan tot de orde van de dag. Ik hoop wel dat ik een éxtra dikke knuffel krijg op Moederdag.”

Vroeger deden we bij ons thuis ook een ontbijtje en een cadeautje

Kevin vult aan: “Vroeger deden we bij ons thuis ook een ontbijtje en een cadeautje. Mijn moeder vindt het leuk als ik even langskom, zeker als dat in gezelschap van onze dochters is. Dit jaar past mijn moeder ook op één van de drie meiden. Ivy gaat naar de ene opa en oma en Nova gaat naar de andere opa en oma.”

Fahishta: ‘Als we maar samenzijn en herinneringen vast kunnen leggen’

Fahishta zegt: “Deze Moederdag begin ik met m'n kinderen in de kerk. Mijn moeder is daar ook aanwezig. Daarna zullen we met z'n allen wat leuks doen. Voor mij draait Moederdag om mijn kinderen. Door hun geboorte mag ik mijzelf mama noemen. Voor mij is het een dag waarin we samen iets leuks doen. Een dagje met hen naar de Efteling lijkt mij voor als ze ouder zijn erg leuk. Voordat ik zelf moeder was, ging ik altijd naar mijn moeder en brunchten we bij haar. Lekker aan tafel met mijn moeder en broers en zussen. Daarna spendeerden we de hele dag bij onze moeder. Toen had deze dag al een speciale waarde voor mij. Ik vind het een geschenk dat ik mijn moeder nog heb, want morgen is niet beloofd.” 

Dat ze genoeg beeldmateriaal hebben om met een liefdevol hart naar terug te kunnen blikken, als ik er niet meer ben

Ze vervolgt: “Nu ik zelf mama ben zet ik graag mijn moeder in het zonnetje en doe ik daarnaast iets leuks met mijn eigen kinderen. Een traditie met m'n kinderen heb ik nog niet. Lekkere dingen voor hen klaarmaken en samen eten lijkt mij een leuke traditie om mee te beginnen. Ze zijn nu 17 maanden dus hoe ouder ze worden, hoe leuker het wordt. Dan kunnen ze zelf aangeven wat ze graag hebben dat ik voor ze klaarmaak. Het lijkt me leuk om elk jaar met Moederdag een pretpark met ze te bezoeken, ergens een huisje te huren of iets dergelijks. Als we maar samenzijn en herinneringen kunnen vastleggen. Zodat ze wanneer ik er op een dag niet meer ben, genoeg beeldmateriaal hebben om met een liefdevol hart naar terug te kunnen blikken.”

Voordat ik op mijn bestemming ben heb ik er al een hele marathon op zitten

Dit jaar wil Fahishta graag een buitenactiviteit doen met haar drieling: “Na de brunch bij mijn moeder wil ik graag met de kindjes naar een pretpark voor hun leeftijd. Even lekker naar buiten. Misschien vraag ik mijn volwassen nichtje of zij mee wil. Een dagje alleen uit met de drieling vergt een goede voorbereiding. Ik moet de kinderen klaarmaken, dus aankleden, haren doen, tandenpoetsen, eten geven en alle spulletjes inpakken in hun luiertas. Tussendoor moet ik mijzelf klaarmaken. De voorbereiding doe ik alleen. Maar doordat ik het elke keer op dezelfde manier doe, weten de kinderen waar ze aan toe zijn. Voordat ik op mijn bestemming ben, heb ik er al een hele marathon op zitten. Het is pittig, maar wel leuk.”

Fahishta staat bewust stil bij de herinneringen die zij met haar kinderen opdoet: “Ik vind het belangrijk om herinneringen vast te leggen, daarom spendeer ik ook bewust tijd met mijn kinderen. Zo hebben ze later genoeg om op terug te kijken. Soms zijn er familieleden of vrienden bij. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen ook herinneringen maken met de mensen die oprecht van ze houden. Soms vind ik de één op één quality-time ook wel fijn, zo krijg je toch een diepere band met je kinderen.”

Moederdag is een dag voor alle vrouwen die een ouderlijke rol in het leven van een kind vervullen

“Nu is Moederdag betekenisvoller, omdat ik zelf moeder ben. Maar ik ben van mening dat Moederdag een dag is voor alle vrouwen die een ouderlijke rol in het leven van een kind vervullen. Dus ook voor moeders die bijvoorbeeld een kindje verloren hebben of bonusmoeders.”

Tatiana: ‘Met zijn allen stappen we in de auto en rijden we naar het Italiaanse Gardameer’

Tatiana: “Mijn vriendin heeft mij uitgenodigd om met haar mee te gaan naar Italië. Dus we gaan met vijf kleine kinderen onder de drie jaar naar Italië. Het was een impulsieve en ongeplande beslissing, maar ik heb er wel veel zin in. Met zijn allen stappen we in de auto en rijden we naar het Italiaanse Gardameer. Daar zullen we in een huisje zitten met z’n allen. Ik was vroeger al van de spontane plannen, zo heb ik weleens mijn vader opgebeld en gezegd: ‘Neem volgende week vrij, we gaan naar Griekenland’. Ik denk dat als je alles van tevoren strak plant, het dan alleen maar kan tegenvallen. Ik dacht: wat kan er misgaan? Dus ik ga gewoon het avontuur aan!”

Nu moet ik er zelf wat leuks van maken en ik ga dat ook zeker doen

“Tijdens de zwangerschap fantaseer je wel over hoe Moederdag zou kunnen worden als je zelf kinderen hebt. Nu moet ik er zelf wat leuks van maken en ik ga dat ook zeker doen. Ik wil het vooral leuk hebben met elkaar, het gaat om het samenzijn. Ik vind het erg leuk om dit jaar met mijn vriendin en alle kinderen op vakantie te gaan. Ik heb wat cadeautjes voor haar gekocht en schrijf een leuk kaartje voor haar. Het wordt fantastisch!”

Dit jaar is de eerste Moederdag dat mijn eigen moeder mij niet ziet

Ze vervolgt: “Vroeger gaf ik een cadeautje aan mijn eigen moeder en ging ik altijd bij haar op bezoek. Dit jaar is de eerste Moederdag dat mijn eigen moeder mij niet ziet. Wat Moederdag voor mij betekent is, dat je als moeder een moment van waardering hebt. Een moment waarop er even tegen je gezegd wordt hoe goed je het doet. Dit jaar, nu ik voor het eerst in Italië ben, laat ik mij verrassen en ga de uitdagingen met goede moed aan. We zijn met twee moeders, dus dat wordt hartstikke gezellig.”

Geschreven door

Amrutha Mol

--:--