Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moeten mannen die christen zijn hun baard laten staan?

Blog van Andries Knevel

Ik schrok wel een beetje toen ik van vakantie terugkwam: twee door mij zeer gerespecteerde theologen hadden in de vakantie een modieus baardje aangekweekt. En zij waren niet de eersten.

Deel:

Al eerder was me opgevallen dat sommige theologen van naam en faam hun baard laten staan. In de seculiere wereld was het al een tijd mode, maar aangezien christenen altijd wat achterlopen, volgen nu dus de theologen. Maar waarom? Je zou kunnen denken: gemakzucht. Want je hoeft je niet te scheren, iets wat ik ’s morgens altijd een vervelend corvee vind. Maar mij bleek al snel dat de baardjes zeer goed onderhouden worden. Je kunt denken: ijdelheid, maar dat kan ik niet geloven. Theologen zijn niet ijdel.

Dan blijft over: een Bijbels gebod. En dan kom ik in de problemen, want ik heb geen baard. Van de Bijbel mogen mannen zich niet scheren, zo blijkt uit Leviticus 19:27. Zouden de theologen eindelijk dit Bijbelboek serieus zijn gaan nemen? En: droeg Jezus een baard?

Modieuze baard?

We zien Hem nog weleens afgebeeld als een blanke jonge man, met golvend lang haar, maar dat is eerlijk gezegd onzin. Ja, Jezus had een baard, want Hij gehoorzaamde de wet en daarnaast lezen we in een profetie uit Jesaja 50 dat Hij een baard had. Maar was dat een modieus getrimd baardje, zoals nu mode is? Nee, het was een ruwe, tamelijk onverzorgde baard, mede doordat er nog geen scherpe messen waren.

Theologen en baarden

Calvijn had er een (een lange oudtestamentische, maar wel goed bijgehouden), Luther niet, Bogerman wel, maar Bonhoeffer en Billy Graham niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De amish hebben weer wel een baard, want ze willen de hele Bijbel serieus nemen.

Weg die baard!

Wat nu? Mijn scheerspullen weggooien? Of zeggen dat Leviticus tijdgebonden is? Voorlopig heb ik me nu, als Bijbelse proef, vijf dagen niet geschoren, maar dat bevalt me niet. De stoppels gaan er weer af. Ondanks al die hipster-theologen.

Geschreven door

Andries Knevel

--:--