Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Muzikale lunchpauze met Jet Berkhout in 'De Muziekfabriek'

Vrijdag en zaterdag, 12.00 uur, NPO Radio 4

Deel:

In De Muziekfabriek (AVROTROS) neemt Jet Berkhout haar luisteraars op een toegankelijke manier mee in de wereld van de klassieke muziek. Haar stijl – met korte, vaak grappige verhalen – leverde haar eind vorig jaar een nominatie voor ‘Taalstaatmeester’ in De Taalstaat op. Een portret van Jet, die klassieke werken mooi en treffend aan elkaar praat.

“Omdat ik tussen de klassieke werken in steeds maar kort aan het woord ben op de radio, zie ik het als een uitdaging mijn teksten veel zeggingskracht te geven," zegt Jet Berkhout, die elke vrijdag en zaterdag De Muziekfabriek presenteert. "Dat doe ik vaak door er iets persoonlijks in te leggen. Het is een lot uit de loterij dat dit mijn werk is.”

Podcast over Ennio Morricone

Sinds eind januari is Jet ook te horen in haar podcast Alle wegen leiden naar Morricone. “Toen er in een uitzending een nummer van Ennio Morricone voorbijkwam, realiseerde ik me dat deze legendarische componist nog leeft. Sterker nog, dat hij nu op 90-jarige leeftijd op tournee is!"

'Once Upon a Time in the West'

"Dat getuigt van zo’n levenskunst, dat ik naar hem op zoek wilde," vertelt Jet enthousiast over de componist, van wie velen de muziek uit de western Once Upon a Time in the West kennen. "In deze podcast neem ik de luisteraar mee op mijn zoektocht; ik hoop Morricone uiteindelijk zelf te mogen ontmoeten.”

Wie is Jet Berkhout?

• 38 jaar
• Studeerde Nederlands en Muziekwetenschap.
• Werkte als presentatrice bij Ted/TMF en als schoonmaakster bij Thuiszorg Amsterdam; schreef hierover het boek De thuishulp.
• Schrijft voor NRC, Het Parool, Opzij en Linda.
• Werd genomineerd als ‘Taalstaatmeester’ in het programma De Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1, dat wordt gepresenteerd door Frits Spits.
• Speelt in strijkkwartet Striking Four en strijkorkest Lundi Bleu.
• Presenteert sinds 2017 De Muziekfabriek op vrijdag en zaterdag.
• Is te horen in de podcasts Beethoven is meer dan een hond (2018) en Alle wegen leiden naar Morricone (sinds 31 januari).

Wat wilde je als kind worden?
“Ballerina. Al sinds mijn jonge jaren houd ik van balletdansen. Maar piano- en vioolspelen gaan nu voor, waardoor ik niet aan dansen toekom, zeker nu mijn kinderen klein zijn. Maar ik hoop dat ik er ooit weer tijd voor heb. Een rode draad in mijn leven is dat ik graag dingen máák, of het nu een boek, podcast, voorstelling of radioprogramma is.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Ik ben niet gelovig opgevoed, maar toen ik mijn moeder vroeg waar ‘het boerderijtje van God’ – eigenlijk: de stal van Jozef en Maria – was, stuurde ze me naar Bijbelles. Onze leraar Abel kon beeldend vertellen. Ik zie nog voor me hoe Ester onaangekondigd de zaal van de koning binnenkwam – met zo’n krachtige blik en uitstraling. Heel inspirerend welke rol deze jonge vrouw van eenvoudige afkomst speelde in een mannenwereld.”

Wat was een lastig moment uit je carrière?
“Toen de jongerenomroep waar ik werkte failliet ging, was mijn leven als presentator opeens voorbij. Ik wilde blijven werken, dus ging ik aan de slag in de thuiszorg. Belangrijk werk, maar of ik dat altijd wilde blijven doen? Wat ik ervan geleerd heb, is dat het altijd kan verkeren, om met Bredero te spreken. Ik geniet dus enorm van de kansen die ik nu krijg.”

Heel inspirerend welke rol de jonge koningin Ester speelde in een mannenwereld

Hoe besteed je een vrije avond het liefst?
“Ik ga graag uit eten met mijn man, want we zijn allebei bourgondiërs. Maar een avond spelen met mijn strijkkwartet, dat al heel lang bij elkaar is, is ook een geliefde vrijetijdsbesteding. Soms zitten we zo gezellig bij te praten dat we niet eens aan repeteren toekomen. Dan zitten we de hele avond met onze instrumenten op schoot, zonder dat er wordt ingezet.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Blijf dicht bij jezelf, hoe clichématig dat ook klinkt. Doe steeds wat juist en goed voelt. Ik ga niet graag berekenend om met wat ik zeg. Sommige mensen letten erg op hun woorden, bijvoorbeeld om hun baan niet in gevaar te brengen. Dan neem ik liever dat risico dan mezelf te verloochenen.”

De Muziekfabriek

Hans van den Boom, Sander Zwiep, Carine Lactor en Jet Berkhout zijn de presentatoren van De Muziekfabriek. Jet presenteert het lunchprogramma op vrijdag en zaterdag. 

Maandag t/m zaterdag, 12.00 uur, NPO Radio 4

Beeld: AVROTROS/Ruud Baan

Geschreven door

Bart van Delen

--:--