Na het lezen van dit artikel ga je korter douchen
16 mei 2019 · 08:00
Update: 15 november 2024 · 08:31
Douchen, wassen, de wc doortrekken: per persoon verbruiken we een slordige 120 à 130 liter water per dag. Kan dat niet een beetje minder? Redacteur Arianne Ramaker neemt de proef op de som en probeert 24 uur lang met 30 liter water te leven.
Dat stromend water vanzelfsprekend voor me is, merk ik al snel. Opeens moet ik over de meest simpele handelingen nadenken. Het begint al bij het startsein in de ochtend: trek ik het toilet wel of niet door? Daarmee ben ik al snel zo’n 6 tot 8 liter water kwijt. En wassen dan? Volgens mij ben ik nog nooit zo dankbaar geweest voor een simpel washandje. Ik ontbijt met yoghurt en muesli. De kom gooi ik in een pan water die nog in de gootsteen staat. De afwas komt vanavond wel. 30 liter water – drie schoonmaakemmers vol – lijkt nu nog best veel.
Verbruik om 9.00 uur: 1 liter
Wondere waterwereld
“In Nederland zijn we verwend met ons water,” bevestigt Doeke Schippers mijn ervaring. Als manager ‘winning en zuivering’ bij waterbedrijf Vitens kent hij de wondere waterwereld achter onze kraan op zijn duimpje. “Als ik een gemiddeld persoon vraag waar water vandaan komt, weet-ie het niet. Je draait je kraan open en – hup – het water komt er gewoon uit. Je vertrouwt erop dat het gezond is en drinkt het op. Het is zo vanzelfsprekend, je denkt er niet over na.”
Voor me staan twee literflessen, gevuld met water: mijn drinken voor vandaag. Het confronteert me met de bizarre waarheid dat we het overgrote gedeelte van het drinkwater dus níét voor drinken gebruiken. Toch blijft mijn grootste dilemma: trek ik die wc nu wel of niet door? Normaal een gedachteloze handeling, maar vandaag ga ik met vier keer doortrekken al over mijn limiet.
Verbruik om 14.00 uur: 10 liter
Trek ik het toilet nu wel of niet door?
Tuinen en zwembadjes
Waarom zou je op water besparen? Het regent toch genoeg in Nederland? “Dat klopt, maar door de klimaatverandering worden de verschillen tussen de seizoenen groter,” waarschuwt Doeke. “In bepaalde periodes is er genoeg regen, in andere periodes te weinig. Neem vorig jaar zomer: drie maanden lang hebben we geen neerslag gehad. Tegelijkertijd piekte ons waterverbruik. We douchten niet alleen vaker én langer, we gebruikten het ook voor zwembadjes en het sproeien van de tuin. Toen werd het toch even spannend.”
24 uur op een paar liter water: het klinkt simpel. Maar het blijkt hondsmoeilijk. Tegen de tijd dat de avond valt, zou ik een ode aan het fonkelblauwe water willen schrijven. Want vlak daarvoor gaat het mis: je handen niet kunnen wassen terwijl ze onder de olie zitten? Dat was al moeilijk! Maar muffindeeg kneden en daarna je handen niet uitgebreid kunnen wassen, terwijl je eigenlijk al een kwartier geleden aan tafel had willen zitten? Ik ben er helemaal klaar mee!
Met een grom slinger ik de kraan open. Geen idee hoeveel liters ik door het putje laat opslurpen, maar het zijn er veel. Ik laat oogluikend toe dat mijn huisgenoot na het eten de afwas in de vaatwasser zet – goed voor nog eens 13 liter. Missie gefaald.
Verbruik om 19.30 uur: zo'n 30 liter.
Twee keer per dag file
Afgelopen zomer kwam het zelfs zover dat drinkwaterbedrijven klanten met klem vroegen water te besparen. “Bij Vitens hopen we dat consumenten beter over hun patronen gaan nadenken, helemaal in periodes van droogte,” zegt Doeke. “Technisch gezien is meer water leveren geen uitdaging, maar hoever wil je gaan? Vergelijk het met een snelweg: twee keer per dag staat er file, maar de rest van de dag is-ie zo goed als leeg. Juist als die pieken iets afnemen, belasten we de natuur en landbouw minder zwaar. Want zeg nu zelf: je tuin besproeien met drinkwater is toch een beetje zonde? Je zou ook een regenton kunnen neerzetten.”
Dat blauwe goud is hartstikke belangrijk
Geen leven
“Water is een grondstof,” vervolgt Doeke. We hebben het geluk dat we er hier in Nederland redelijk wat van hebben. Daardoor vergeten we weleens dat water onze eerste levensbehoefte is. Zonder water geen leven. Dat blauwe goud is hartstikke belangrijk. Daar moeten we met z’n allen gewoon duurzaam mee omgaan.”
Die avond raap ik mezelf na het sporten weer bij elkaar. Gefaald of niet, de douche gaat niet aan. In plaats daarvan heb ik een gevulde emmer en een plastic beker. En wat blijkt? Daarmee kom je ook een heel eind. Ik houd zelfs een paar liter over. Met gestrekte armen hou ik de emmer boven mijn hoofd en kieper ’m om. Genieten. Morgenochtend mag de kraan weer open! Maar vanzelfsprekend zal het stromende water voorlopig niet meer zijn.
Verbruik om 23.00 uur: 42 liter.
Disco-douchekoppen en andere waterbespaartips
- Onze gemiddelde douchetijd van 7,6 minuten kan best wat korter. Al voor een paar euro koop je een douchezandloper. Met een zuignap bevestig je ’m aan de badkamertegels. De zandloper is onverbiddelijk: na vijf minuten moet de douche uit.
- Oké, het mag wat kosten, maar de waterbesparende disco-douchekop van Hydrao maakt een feestje van water besparen. Via led-licht geeft de douchekop aan hoeveel liter je hebt verbruikt. Bij groen led-licht ben je nog in de duurzame zone. Maar als het licht eenmaal paars of rood wordt, is het opschieten geblazen.
- De meeste toiletten hebben een knop voor een 'grote' en 'kleine' boodschap. Gebruik daarom als het even kan de spaarknop, want daarmee bespaar je de helft van het water.
- Let op lekkende kranen. Het lijkt een hele kleine besparing, maar een flink druppelende kraan kan vijftienduizend liter water per jaar verkwisten.
- Jaarlijks valt er 80.000 liter regenwater op het dak van een doorsneehuis. Meestal verdwijnt dit water rechtstreeks in het riool. Zonde, want je kunt het ook opvangen in een regenton. Het zachte hemelwater is beter voor kamer- en tuinplanten en je kunt er zelfs de auto mee wassen.
- Denk verder: volgens OneWorld vormt ons huis-tuin- en-keukenwater slechts twee procent van onze totale watervoetafdruk. De overige 98 procent is ‘verborgen’ waterverbruik: water dat nodig is voor de productie van ons voedsel, drinken en kleding. Vaak komen deze producten uit landen met waterproblemen. Zo is voor één spijkerbroek gemiddeld 7500 liter water nodig.