Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nacht van de Theologie: wie wordt Theoloog des Vaderlands?

Tiende 'Nacht' bescheiden, coronaproof feestje

Deel:

De Nacht van de Theologie bestaat tien jaar en dat is reden voor een bescheiden, coronaproof feestje. Op 14 november staan de uitzendingen op NPO Radio 5 de hele avond in het teken van dit jubileum. Natuurlijk horen we wie de nieuwe Theoloog des Vaderlands wordt. Er is ook aandacht voor een preek uit het afgelopen decennium die de hele wereld raakte. 

Zaterdagavond blikken de EO en KRO/NCRV in hun programma's op NPO Radio 5 terug op het afgelopen theologische decennium. Tijdens deze tiende Nacht van de Theologie is onder meer de huidige Theoloog des Vaderlands Samuel Lee te gast. Aan wie draagt hij het stokje over?

Lees ook: Samuel Lee neemt afscheid als Theoloog des Vaderlands
Lees ook: Samuel Lee neemt afscheid als Theoloog des Vaderlands

De radioprogramma's Zin in Weekend, EO Live en Onderweg besteden volop aandacht aan de Nacht. Trijntje Oosterhuis, Frank Bosman, Mattias Rouw en anderen komen aan het woord. Bovendien horen we in de loop van de avond wie het Beste Theologische Boek van 2020 heeft geschreven en natuurlijk wie de nieuwe Theoloog des Vaderlands wordt. 

Beste Theologische Boek

Tijdens de Nacht werd ook bekend dat ‘Alle Dingen Nieuw’ van theoloog Erik Borgman door de boekenjury - bestaande uit recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad - het Beste Theologische Boek van 2019/2020 is. Het boek is het eerste deel van een driedelige serie over theologie in de 21e eeuw. De schrijver onderzoekt hierin waar theologie begint en wat theologie op het oog heeft. Daarvoor gaat hij in gesprek met denkers, wetenschappers, kunstenaars en mystici uit heden en verleden.

Nacht van de Theologie op NPO Radio 5

Zin in Weekend 18.00-19.00 uur
Wilfred Kemp opent de Nacht van de Theologie in Zin in weekend (KRO-NCRV). Hij spreekt met pioniers Tom Mikkers en Monic Slingerland over het ontstaan van de Nacht. Rond 18.45 uur horen we in dit programma welk van de genomineerde boeken dit jaar het predikaat ‘Beste Theologische Boek’ krijgt.

EO Live 19.00-22.00 uur
In EO Live blikken presentator Yvonne Sprunken en sidekick Tom Mikkers terug op tien jaar Nacht van de Theologie. Met Trijntje Oosterhuis praten ze over de het werk van haar vader Huub, die in 2012 de oeuvreprijs won voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse theologie. Verder is de eerste Theoloog des Vaderlands, Frank Bosman, aanwezig. Andries Knevel praat over theologie in de talkshow en Mattias Rouw deelt wijsheden van de woestijnvaders.

Bekendmaking Theoloog des Vaderlands
Royaltyverslaggever Jeroen Snel blikt terug op de preek die de wereld raakte: die van bisschop Michael Curry tijdens het huwelijk van Harry en Meghan.Tijdens de radio-uitzending wordt ook afscheid genomen van de Jonge Theoloog des Vaderlands Mark de Jager en de Theoloog des Vaderlands, Samuel Lee. Rond 21.45 uur wordt duidelijk wie zich het komende jaar Theoloog des Vaderlands mag noemen.

Onderweg 22.00 uur-23.00 uur
De afsluiting van de Nacht van de Theologie is in handen van presentator Elsbeth Gruteke. In Onderweg uur lang live in gesprek gaat met de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Vorige week sprak Elsbeth ook een uur lang met de scheidend Theoloog des Vaderlands, Samuel Lee. Dat is interview is hier te beluisteren.

Beeld: Shutterstock 

--:--