Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nationale molendag: de 12 mooiste molens van Nederland

'Met de grootste molens ter wereld'

Dit weekend is het Nationale Molendag. Hét traditionele molenmoment van het jaar. In 2021 krijgt deze traditionele dag een passende vorm met een virtueel feestje en leuke online activiteiten voor jong en oud! In dit artikel delen wij de mooiste molens verspreid over het hele land.

Deel:

Nederland staat bekend om haar mooie molens. Ze getuigen onder andere van onze eeuwenlange strijd tegen het water. Maar de molens waren ook erg belangrijk voor het houtzagen, oliepersen, verf maken en het malen van de koren. Er staan nog zo’n twaalfhonderd molens in Nederland. Lees hieronder over de oudste, hoogste of mooiste molens.

1. Kinderdijk, Zuid-Holland

We beginnen met het bekendste Molendorp van Nederland; Kinderdijk. Dit dorp ligt in Zuid-Holland, gelegen in de Alblasserwaard. Kinderdijk staat bekend om de vele poldermolens. Deze unieke locatie laat zien hoe overstromingen vroeger werden voorkomen.

2. Waarland, Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland vind je de Waarlandsmolen. Dit is de oudste poldermolen van Nederland en stamt uit 1530.  

3. Dinther, Noord-Brabant

In Dinther staat de Kilsdonkse molen. Deze unieke molen is een combinatie van een watermolen die olie perste en een korenmolen die op wind en water werkte. Dit is de enige wind- en watermolen van Nederland.

4. Schermerhorn, Noord-Holland

In Noord-Holland vind je de museummolen van Schermerhorn. Deze museummolen is één van de elf overgebleven molens die vier eeuwen geleden het Schermeer heeft leeggepompt. In dit prachtige polderlandschap ervaar je de kracht van de wind en het mooie molensysteem.

5. Zeddam, Gelderland

De Grafelijke Torenmolen van kasteel huis Bergh in Zeddam is een echte eyecather. Dit middeleeuwse bouwwerk is door de grote bijzonder om te zien. Een weetje: deze mooie molen staat in de top-100 van de Nederlandse monumentenlijst.

6. Maastricht, Limburg

De Torenmolen van Gronsveld is in Maastricht te bewonderen. Dit is de meest zuidelijke bestaande windmolen van Nederland. Ook deze molen staat in de top-100 van de Nederlandse monumentenlijst.

7. Schiedam, Zuid-Holland

In Schiedam zijn de zeven grootste molens ter wereld te bewonderen. Ooit stonden er meer dan dertig molens in de stad. Deze molens waren belangrijk voor het produceren van jenever. Om binnen de bebouwing voldoende wind te vangen groeiden de molens uit tot de hoogste ter wereld.

8. Zaanse Schans, Noord-Holland

In het gebied van de Zaanse Schans vormden ongeveer 250 jaar geleden zeshonderd molens hier het eerste industriegebied van de hele wereld. Op het terrein van de Zaanse Schans staan nu twaalf molens. In de nabije zijn er zelfs nog vier te bewonderen.

9. Ijlst, Friesland

In het Friese Ijlst staat Houtzaagmolen De Rat. Hier staat een van de weinige werkende houtzaagmolens van Nederland. De geur van vers gezaagd hout komt hier de bezoeker tegemoet.

10. Amsterdam, Noord-Holland

Een bijzondere molen in Amsterdam is Molen De Goover. Dit is een echte stadsmolen. Deze molen staat wat hoger, zodat hij boven de huizen uitkomt en meer wind kon vangen. Dit is de hoogste houten molen van Nederland.

11. Eenrum, Groningen

In het dorp Eenrum staat Molen De Lelie, dit is een van de grootste molens van provincie Groningen. Deze molen torent ver boven andere historische gebouwen van Eersum uit. Een prachtig gezicht!

12. Dalfsen, Overijssel

In Dalfsen staat de Westermolen. Deze stellingmolen stamt uit 1818 en is een van de drie molens die in het dorp te bewonderen is. De Westermolen is een prachtige molen met zijn houten schuur en de stenen bijgebouwen.

 

Hoe kun je de Nationale Molendag bijwonen?

Op de website van Nationale Molendag staan verschillende online activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld ‘de molen’ quiz maken, er is een fotochallenge en je kunt verschillende filmpjes bekijken over molens. Zo kun je ook binnenin de molens kijken. Daarnaast zijn er kleurplaten voor kinderen en komt er 8 mei ook een knutselprogramma op de website te staan. Voor ieder wat wils!  

Foto: Shutterstock
Lees ook: 
7x De mooiste blotevoetenpaden van Nederland

--:--