Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Nederland staat op tegen kanker' met Dionne Stax

Woensdag, 20.35 uur, NPO 1

Deel:

“Kanker beheerst je leven,” vertelt Martijn Buitenhuis (48). Vanavond is hij samen met andere lotgenoten te zien in Nederland staat op tegen kanker (AVROTROS). Dionne Stax presenteert woensdagavond de tiende editie van deze thema-avond. Voorafgaand aan de liveshow blikt André van Duin terug op de afgelopen tien jaar.

In 2014 hoort Martijn dat hij endeldarmkanker heeft. Er volgen intensieve behandelingen. Vijf jaar later worden er uitzaaiingen in zijn lymfeklieren ontdekt. De uitzaaiingen zitten verspreid door zijn lichaam, waardoor bestralen of opereren geen optie is. Martijn krijgt daarom chemotherapie. Iedere drie weken begint hij weer aan een nieuwe kuur, die bestaat uit een infuus en chemotabletten.

Frits Sissing in quarantaine, Dionne Stax presenteert

Eigenlijk zou Frits Sissing Nederland staat op tegen kanker presenteren, maar hij is onlangs in contact geweest met een drager van het coronavirus. Daarom moest de presentator in quarantaine. Dionne Stax vervangt Frits vanavond als presentator. 

In Nederland staat op tegen kanker spreekt Dionne Stax met Martijn en met vele anderen die met kanker te maken kregen. Kijkers worden aangemoedigd om donateur te worden van KWF Kankerbestrijding.

'Kanker verandert leven voor altijd'

“Als ik het zo allemaal vertel, vind ik het best confronterend en heftig. Dan besef ik dat er écht veel is gebeurd.” Toch vindt hij het belangrijk om zijn verhaal te delen. Zo kan hij de impact ervan laten zien. “Mensen staan er misschien niet altijd bij stil wat zo’n ziekte met je doet en hoe het je leven beheerst. Als je herstelt of geneest, beheerst het je leven niet meer, maar dan heeft het je leven wel voor altijd veranderd.”

“Het kan soms voelen alsof je de enige bent, terwijl dat helemaal niet zo is.”

Ook wil Martijn in Nederland staat op tegen kanker graag aan lotgenoten laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er mensen zijn die weten wat ze meemaken. “Het kan soms voelen alsof je de enige bent, terwijl dat helemaal niet zo is.”

'Menselijk lint tegen kanker'

Nederland staat op tegen kanker vraagt aandacht voor iedereen die te maken heeft met de ziekte. Ook wordt er tijdens de avond geld opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Dionne Stax presenteert het programma en schakelt met verschillende locaties in Nederland. Er wordt een ‘menselijk lint’ gevormd, er zijn muziekoptredens en bekende en onbekende Nederlanders delen hun ervaringen met kanker.

André van Duin blikt terug en vooruit

Onder de gasten zijn Louis van Gaal, Ivo Niehe, Hugo de Jonge, Floortje Dessing en Romy Monteiro. Voordat de liveshow begint, kunnen we kijken naar André staat op (AVROTROS). In dit programma deelt André van Duin de mooiste momenten uit tien jaar Nederland staat op tegen kanker. Zo verbindt hij verleden, heden en toekomst van de kankerbestrijding met elkaar.

Nederland staat op tegen kanker

André staat op
Presentatie: André van Duin
20.35 uur, NPO 1

Nederland staat op tegen kanker
Presentatie: Dionne Stax
20.55 uur, NPO 1

Beeld: AVROTROS/Ruud Baan

Kijk 'André staat op' hier terug

Kijk 'Nederland staat op tegen kanker' hier terug

--:--