Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw oratorium over Noach brengt zangliefhebbers bij elkaar

‘We willen de lofzang niet laten verstommen’

Midden in coronatijd met een onlinekoor een gloednieuw oratorium over Noach instuderen. Dat is de grote droom van dirigent Peter Burger. Samen met uitgeverij Promusic daagt hij liefhebbers van zingen uit zich op te geven voor dit project.

Deel:

Waarom zou ik hieraan mee willen doen?
Peter Burger: “Om op die manier toch de verbondenheid met elkaar te ervaren. Want vergeet niet dat het sociale aspect van een koor heel groot is. Vóór corona ontmoetten honderdduizenden mensen elkaar op een koorvereniging, om hun geloof te bezingen, te ontmoeten, eenzaamheid te verdrijven, om er even helemaal uit te zijn. Met dit project kunnen we niet bij elkaar zijn, maar wel met elkaar. 
Begin deze maand zijn we gestart met de repetities, maar liefhebbers kunnen zich nog steeds aansluiten.”

Met een online koor een oratorium instuderen. Hoe gaat dat in z’n werk?
“Wekelijks krijg je via YouTube een interactieve online repetitie om te studeren. Kun je een live repetitie een keer niet meemaken, geen probleem. Je krijgt een link met wachtwoord naar de opname. Ook ontvang je audio oefenmateriaal. Het unieke en nieuwe element aan dit project is dat er ook repetities via een livestream worden gegeven. Ik heb daar veel ervaring in opgedaan toen ik dit voorjaar met vijf eigen koren alternatieven moest zoeken om te repeteren.”

Waarom wordt u hier zo enthousiast van?
“De huidige restricties rondom Covid-19 maken dat gezamenlijk zingen – nog – niet kan. Maar dat betekent toch niet dat we moeten stoppen met zingen? In de Bijbel staat dat God troont op de lofzang van Zijn kinderen. Dan kunnen we die lofzang toch niet laten verstommen? Dus wij willen blijven zingen en wekelijks samenkomen. Hoe leuk en bijzonder is het dan om samen, met elkaar een gloednieuw oratorium thuis in te studeren? Zo zijn wij samen klaar om het oratorium in première te laten gaan zodra het veilig is. En mocht het sein veilig veel langer gaan duren dan verwacht, dan bedenken we vast een andere oplossing voor de première. Maar we gaan echt voor een grande live première!”

Wat kunnen we inhoudelijk verwachten van het oratorium?
“Het vertelt het verhaal van de bekende Bijbelse figuur Noach, die de opdracht kreeg een ark te bouwen omdat er een zondvloed zou komen. Samen met zijn gezin en de dieren verblijft Noach 375 dagen in de ark. Het oratorium – gemaakt door tekstschrijver Margreeth Ras-van Slooten en componist André van Vliet – wordt een verhaal over gehoorzaamheid, geduld, isolement en hoop. Thema’s die juist in deze tijd heel erg actueel zijn.”

Onlinekoor.nl

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--