Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw: podcast over het leven van Bach

Bach. Een strenge, afstandelijke, zware componist. Een ernstige protestant en een beetje onaantastbaar zelfs. En tóch moet hij van dat sokkel afgeduwd worden, vindt dirigent Anthony Scheffer. ‘Er is veel over hem gezegd en geschreven, maar er ontbreekt iets essentieels’, zegt hij: ‘Bach voorbij de mythe.’ Hij neemt je in de podcast ‘Altijd weer die Bach’ mee in zijn fascinatie voor de Duitse componist. In de verhalen over hem gaan we Bach weer als mens zien, waardoor zijn muziek op een nieuwe manier tot leven komt.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Muzikale omnivoor

Anthony Scheffer begon zijn muzikale carrière als organist en cantor in zijn geboortestad Amersfoort. Naast de viool ontdekt hij al snel zijn passie voor dirigeren. Hij omschrijft zichzelf als muzikale omnivoor, maar met een grote voorkeur voor oude muziek. Bach fascineert hem mateloos: ‘Er zijn veel muzikanten die ik fantastisch vind, maar geen van hen evenaart Bach. Zijn muziek blijft me verbazen. Maar we laten ons te vaak leiden door het beeld wat van hem wordt neergezet.’

Vlees en bloed

In elke aflevering neemt hij de luisteraar mee langs experts en muziek. Het werpt een nieuw licht op Bach: dat het een man van vlees en bloed is met passie, liefde, pijn, romantiek én humor. ‘Te boeiend om niet te leren kennen’, vindt Anthony. ‘Ik ben ervan overtuigd dat als je hem beter begrijpt, je alleen dán zijn muziek goed kunt uitvoeren en waarderen.’

In de eerste aflevering vertelt Anthony je over de traumatische jeugd van Bach en over hoe hem dat – letterlijk – in beweging heeft gezet. We leren een onstuimige, zelfverzekerde jongeman kennen, die de ellende in zijn leven omzet in een onstuitbare kracht.

Naast Anthony Scheffer hoor je in deze podcast ook Allard Amelink, podcastmaker en redacteur van Altijd weer die Bach, Govert-Jan Bach van ‘Geen dag zonder Bach’ op de concertzender en Jolanda Zwofferink, organiste.

Meer 'Altijd weer die Bach'?

Luister hier alle afleveringen

Meer 'Altijd weer die Bach'?

Op zoek naar inspirerende podcasts?

Schrijf je in voor de podcastnieuwsbrief en blijf op de hoogte!

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Geschreven door

Esther Tims-Van Helden

--:--