Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe reeks 'Typisch Zuilen': 'Gehecht aan dorps karakter'

Stadswijk bleef dorp; maandag t/m donderdag, 19.15 uur, NPO 2

Deel:

Tegenwoordig is Zuilen een wijk in het noordwesten van Utrecht, maar vroeger was het een dorp omringd door weilanden. In Typisch Zuilen (BNNVARA) ontmoeten we oorspronkelijke Zuilenezen, die gehecht zijn het dorpse karakter van hun wijk. Dreigt Zuilen te 'veryuppen'?

Vroeger was Zuilen een dorp, omringd door weilanden. Aan het begin van de 20e eeuw werden er huizen gebouwd voor de duizenden werknemers van twee grote fabrieken aan het Amsterdam-Rijnkanaal, de staalfabriek Demka en het Werkspoor. In 1954 is het van oudsher middeleeuwse dorp bij Utrecht gevoegd. Desondanks bleef het dorpse karakter bestaan. Inmiddels wonen er 25.000 mensen. In Typisch Zuilen klagen sommige bewoners dat de wijk aan het 'veryuppen' is door de aantrekkelijke huizenprijzen. 

Café Elinkwijk

De 81-jarige Ellis woont boven café Elinkwijk, het café van haar overleden man. Tegenwoordig is Anita de eigenaar, maar Ellis is nog elke dag in het café te vinden. Als Ellis naar buiten kijkt, ziet ze schuin aan de overkant het huis van haar vriendin Ina, ook niet meer de jongste. Ze houden elkaar goed in de gaten; en als de gordijnen niet open gaan slaat Ellis alarm. Het zicht van Ellis gaat achteruit en of de dokter daar nog iets aan kan doen is onzeker. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Typisch Zuilen
Vriendinnen Anita en Ellis: 'In Zuilen houden we elkaar goed in de gaten'. Credits: Marjon Lukje.

Bij de Boni in Zuilen is Soufyan opgeklommen van vakkenvuller tot teamleider. Maar ook dat is maar een bijbaan. Soufyan studeert namelijk geneeskunde en loopt stage op de afdeling neurochirurgie, waar hij mag assisteren bij een hersenoperatie. Zijn droom: het brein echt begrijpen en de mensen helpen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Typisch Zuilen
Soufyan is student geneeskunde en teamleider bij de Boni in Zuilen. Credits: Marjon Lukje.

De ijverige Antonette heeft haar zaakjes ook goed voor elkaar. Ze heeft zichzelf omgeschoold tot kapper, heeft een eigen salon in het verzorgingstehuis en knipt ook nog bij de mensen thuis. Wie bij haar in de zaak komt krijgt niet alleen een kop koffie, maar ook een advocaatje met slagroom. 

Kapster Antonette trakteert haar bezoekers op een advocaatje met slagroom

Martin is iedere dag te horen als weerman op de lokale radiozender Bingo FM. Ook is hij de vaste weervoorspeller van FC Utrecht, hij kent iedereen en iedereen kent hem. Martin is tientallen kilo’s afgevallen en gestopt met roken. Momenteel traint hij voor de kwart marathon, de opbrengst hiervan gaat naar het goede doel.

Typisch Zuilen

Vanaf 2 maart, maandag t/m donderdag, 19.15 uur, NPO 2

Beeld: Marjon Lukje

--:--