Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe start voor Blauw Bloed

'Kijkers hebben ons echt gemist'

Goed nieuws in royaltyland: vanaf zaterdag 28 januari is Blauw Bloed weer te zien op NPO 2. Presentator Anne-Mar Zwart bespreekt in de studio het laatste nieuws over de koningshuizen in binnen- en buitenland.

Deel:

Daarnaast zijn er wekelijks interessante reportages over het leven van de Oranjes en andere koninklijke families in Europa. Anne-Mar is heel blij dat het programma terugkomt op de buis. “Toen Blauw Bloed stopte, was er al veel kritiek, en ook daarna werden we echt gemist. Bijvoorbeeld toen de Britse koningin Elizabeth in september overleed. Dus ik vind het fantastisch dat we weer terug zijn.”

Boeiende bubbel
In de nieuwe opzet van het programma ligt de nadruk op de menselijke verhalen achter de royals. Wekelijks schuiven des- kundigen – onder wie Jeroen Snel en Lia van Bekhoven – bij Anne-Mar aan tafel, en samen delen zij het laatste nieuws op het gebied van de royals.

Wat heb jij met de royals?
“Ik heb het altijd een boeiende bubbel gevonden. Dat komt door mijn oma, zij heeft mij koningsgezind gemaakt. Zij was geabonneerd op Vorsten en dat blad las ik bij haar op de bank. Ik vond het te gek om daardoorheen te bladeren. Ik bewonderde de jurken en de prinsen, en ik wist uit m’n hoofd wie wie was. Als jong meisje vond ik het dus al fascinerend en die interesse is gebleven.”

Wie van het Nederlandse koningshuis vind je het meest inspirerend?
“Máxima. Ik vind haar kleding boeiend en ik volg dan ook al heel lang modejournalist Josine Droogendijk. Natuurlijk snap ik dat de royals ook gewoon mensen zijn,  en daarom ben ik ook benieuwd: Kookt Máxima zelf? Wat voor moeder is zij? En wat doen de Oranjes privé? Ik kan er niets aan doen, maar ik vind het gewoon heel leuk en interessant. Vroeger was ik trouwens helemaal prins Maurits-fan. Hem vond ik de Tom Cruise van de koninklijke familie; zo’n knappe man!”

Ook kritisch
Blauw Bloed wil niet alleen de mooie kanten laten zien, benadrukt Anne-Mar. “Als de populariteitscijfers van het koningshuis dalen, maken we daar ook gewoon een aflevering over. Dan gaan we in op vragen als: Waar komt de kritiek vandaan? Wat doen ze verkeerd? Ook onze deskundigen voelen zich dan niet geremd om daar eerlijk over te zijn. Dus we aaien niet alleen maar over de bolletjes van de Oranjes.”

Welk koningshuis in het buitenland inspireert jou?
“De koningshuizen van de Scandinavische landen vind ik heel leuk, omdat ik weet dat hun banden met de Oranjes heel goed zijn. Engeland is ook superboeiend. Helemaal nu rond Harry en Meghan, maar ook als het gaat over William en Kate, en koning Charles. En Spanje, tja, dat koningshuis heeft ontzettend veel allure.”

Sympathieke vrouw
In de eerste uitzending hebben we oog voor de verjaardag van prinses Beatrix, maar ook voor het eerste bezoek van Amalia aan het Caribisch gebied. Wij zijn de hele reis daar en leggen het bezoek van haar en haar vader van minuut tot minuut vast. Wat gaat nu anders dan toen Willem-Alexander jong was en voor het eerst ging? Wordt er aandacht besteed aan het slavernijverleden? En hoe bereiden de eilanden zich voor op de komst van de royals?”

Blauw Bloed

Zaterdag 28 januari, 20:05 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--