Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recordaantal vloeken en grove taal in kinderboeken

'Respectvol taalgebruik zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn'

De Bond tegen vloeken heeft nog nooit zo veel vloeken en grove taal in kinderboeken aangetroffen als dit jaar. In twee op de drie boeken vond de bond een of meerdere vloeken.

Deel:

Dit is een forse stijging: in  2020 bevatte 63% van de kinderboeken een of meerdere vloeken, ten opzichte van 40% in 2019. Ook bevatten de boeken veel meer religieus getinte vloeken dan in voorgaande jaren.

Religieuze vloeken

De dalende lijn wat betreft grove taal in kinderboeken die sinds 2014 werd ingezet is in 2018 omgebogen naar een stijgende lijn, met als hoogste percentage ooit: 63% in 2020. Dat is echter niet de enige verontrustende conclusie. Ook de hoeveelheid religieuze vloeken is zorgwekkend. 41% van de onderzochte boeken bevat vloeken die aan godsdienst gerelateerd zijn. Nog nooit trof de Bond tegen vloeken zo vaak de gvd-vloek aan in kinderboeken.

Ter vergelijking: in 2019 kwam de gvd-vloek (voluit geschreven) 1x voor in de onderzochte kinderboeken en in 2018 helemaal niet. In 2020 komt deze vloek minstens 35 keer voluit voor, verspreid over vier boeken. Met name in de boeken Bizar (Sjoerd Kuyper), Dor (Neal Shusterman en Jarrod Shusterman) en IJzerkop (Jean-Claude Rijckeghem) komen zeer veel grove vloeken voor.

Onnodig en ongewenst

In 2014 stelde de bond vast dat het aantal vloeken in kinderboeken aan het afnemen was. Maar sinds 2018 is er weer een stijging zichtbaar, zegt de bondsdirecteur Kees van Dijk. "Wij vinden dat respectvol taalgebruik de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, ook in kinderboeken. Het is onnodig en ongewenst om kinderen in boeken te confronteren met vloeken en schelden."

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--