Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Non-stop adrenalinekick met de actiethriller 'Tenet'

'Wie de cinema een warm hart toedraagt, doet er verstandig aan Tenet op het grote scherm te bekijken'

Op de valreep wordt de historisch beroerde filmzomer van 2020 dan toch nog afgesloten met een knal. Een tweeënhalf uur durende knal met de titel 'Tenet'.

Deel:

Terwijl bijna alle grote zomerfilms vanwege de coronacrisis naar het najaar werden verschoven, stond regisseur Christopher Nolan erop dat Tenet gewoon als gepland in juli zou verschijnen – vooral om de noodlijdende bioscopen te steunen. De producent (Warner Bros.) ging schoorvoetend akkoord, schoof de film alsnog tot driemaal toe een paar weken vooruit, maar nu is de actiethriller dan eindelijk in Nederland te zien. Er hangt veel van af: als Tenet flopt, is de kans groot dat Hollywood voorlopig geen andere dure films meer durft uit te brengen.

Eigen draai aan Bondfilm

Wie de cinema een warm hart toedraagt, doet er dus verstandig aan Tenet gauw op het grote scherm te gaan bekijken. Gelukkig is dat bepaald geen straf.

Met Tenet geeft regisseur Nolan (Inception, Interstellar) in wezen zijn eigen draai aan de Bondfilm. Ook hier staat een stoere geheim agent centraal (gespeeld door John David Washington, zoon van steracteur Denzel Washington), die het moet opnemen tegen een megalomane schurk met apocalyptische plannen. En ook hier vliegen de kogels, exotische locaties en glimmende auto’s je om de oren. Typisch Nolan is dan weer de toevoeging van een ingewikkelde tijdreisplot.

Als Tenet flopt, is de kans groot dat Hollywood voorlopig geen andere dure films uitbrengt

Het moet gezegd: het verhaal van Tenet is bij tijden nauwelijks te volgen, en op dramatisch niveau niet al te overtuigend. Meer nog dan eerdere Nolan-producties heeft de film veel weg van een puzzel die je zelf in je bioscoopstoel (en later thuis bij de koffie) in elkaar moet zetten. En hoe langer je erover nadenkt, hoe meer plotgaten je opmerkt.

Filmliefhebber

Maar dat neemt allemaal niet weg dat Tenet een heerlijke bioscoopervaring biedt: één grote, non-stop voortrazende adrenalinekick, vol adembenemende actiescènes, waar zo min mogelijk digitale trucage aan te pas is gekomen. Welke filmliefhebber zal daar, na maandenlang thuis op de bank hangen, nou géén zin in hebben?

Bekijk de trailer van 'Tenet'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tenet

Regie: Christopher Nolan. Met o.a. John David Washington, Kenneth Branagh en Robert Pattinson. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld, seks en taalgebruik. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--