Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nooit meer jaloers!

3 tips die verschil kunnen maken

Stel je voor dat je nooit meer jaloers hoeft te zijn. Hoe zou jouw leven er dan uitzien? Personal Coach Carianne Ros geeft 3 praktische tips die je helpen om jaloezie uit te bannen.

Deel:

Wat is het toch een venijnig irritant gevoel: jaloezie. De uitdrukking die erbij hoort zegt: ‘Je ziet groen van jaloezie’. Ik zie dan zo’n klein groen monstertje voor me dat zich zomaar toestaat om op je schouder te gaan zitten om lelijke dingen in je oor te fluisteren.

Ben jij snel jaloers? Hoe voelt dat? Hoe reageer je als je jaloers bent? En in hoeverre word je er een mooier mens van…? Ik weet zeker dat niemand jaloers wil zijn, want zeg nou zelf: wat heeft jouw jaloezie je ooit opgeleverd behalve nare gevoelens over jezelf en over de ander?

Zo kom je van je jaloezie af:

1. Wees blij met jezelf!

Wanneer je blij bent met jezelf en met jouw leven, dan hoef je je ook niet bezig te houden met het jaloersmakende leven van een ander. Het is belangrijk om dit echt tot je door te laten dringen: wees blij met jezelf!

Wie ben jij? Wat vind je mooi aan jezelf? Wat zijn je goede eigenschappen? Welke talenten heb je? Waar word je blij van? Zomaar wat vragen die je aan zullen zetten tot tevredenheid over jezelf. Geef er eens serieus antwoord op en schrijf die antwoorden op.

2. Focus op je eigen leven

Jij bent wie jij bent en God heeft jou uniek gemaakt. God heeft ook een mooi plan voor jouw leven, niet alleen voor het leven van een ander. Wanneer je dat beseft, worden al die zogenaamde concurrenten ineens collega’s, omdat je niet langer bang hoeft te zijn dat iemand jouw plek inpikt. Focus op je eigen roeping en doe gewoon wat jij kunt doen om de wereld een beetje mooier te maken. Kijk niet naar de levens van anderen en hoe goed zij het voor elkaar hebben, zorg ervoor dat jij het beste uit jouw leven haalt. Hoe vreselijk je omstandigheden ook kunnen zijn: je bent er pas een slachtoffer van, wanneer je je een slachtoffer voelt. En vanuit slachtofferschap voel je je sneller boos en jaloers.

Het kan ook anders, neem Paulus: hij heeft zijn beste brieven vanuit de gevangenis geschreven! Natuurlijk had hij jaloers kunnen zijn op al zijn medechristenen die mooie dingen deden voor God zonder gevangen te zitten of gegeseld te worden, maar Paulus koos ervoor zich geen slachtoffer te voelen, maar gewoon te blijven doen waartoe God hem riep. En jij?

3. Zorg voor een gevulde tank

Stel dat je een tank hebt waar je al je energie in bewaart, net zoals een auto zijn brandstof in de tank heeft zitten. Denk je eens in hoe jij je voelt en hoe je bent als je een lege energie-tank hebt.

Is dit herkenbaar? Met een lege tank ben je sneller geïrriteerd of boos, je voelt wrok tegenover iedereen die je ook maar enigszins in de weg loopt. Je bent ook eerder geneigd om jezelf te vergelijken en jaloers te zijn… Niet echt een prettige gedachte, vind je wel?

Hoe voel je je als je een volle tank hebt? Je bent levenslustiger, vrolijker, je kunt makkelijker bidden, je zorgt beter voor jezelf, je kunt makkelijker ontspannen en je houdt van de mensen om je heen waardoor je hen al het geluk van de wereld gunt en niet jaloers bent… Klinkt veel beter toch? Dus vul jouw energie-tank, zodat je anderen kunt liefhebben!

Auteur: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--