Ga naar submenu Ga naar zoekveld

OG3NE over kerst: “Het wordt nooit meer zoals het was”

OG3NE deed mee aan 'Kerstfeest in de stad'

Voor de zussen van OG3NE wordt kerst nooit meer zoals het was, sinds hun moeder is overleden. Ze vertellen over hun herinneringen aan kerst en aan het nummer 'Alles is nog hier'.

Deel:

“Wij zijn zelf niet gelovig”, vertelt Amy, “maar we zijn wel énorme kerstfanaten! De kerstboom staat dan ook vanaf begin december al in de huiskamers te pronken.“

En hoewel ze inmiddels alledrie op zichzelf wonen, koesteren ze warme herinneringen aan de kerstdagen van vroeger. “Kerst is voor ons altijd heel belangrijk geweest”, vertelt Lisa. “Een mooi moment om samen te komen met familie en met elkaar te genieten. Maar ook een punt van rust en reflectie.”

‘Kerst is voor ons altijd heel belangrijk geweest’

In plaats van op het podium te staan, zongen ze samen kerstliedjes aan de piano en genoten ze van alle gezelligheid. “Op kerstavond dineerden we altijd gezellig met de hele familie”, herinnert Lisa zich. “En op eerste kerstdag stond onze moeder de hele dag in de keuken, terwijl wij kerstliedjes op hadden staan. Het was echt thuis.” “Ze maakte vaak beenham met spek en honingsaus en als voorgerecht van die pasteitjes met ragout of een garnalencocktail. Je mocht kiezen. En natuurlijk een ijstaart in de vorm van een kerstboom of sneeuwpop,” lacht Shelley. “Ook keken we kerstfilms, dronken we chocomel en deden we spelletjes.”

Moeilijk

Het zijn mooie herinneringen, maar tegelijkertijd is kerst ook dubbel voor het trio: moeder Isolde overleed in de zomer van 2017 aan een zeldzame vorm van kanker. “Het verlies speelt een grote rol in ons leven. We hebben het er elke dag met elkaar over. De feestdagen zijn extra moeilijk,” vertelt Lisa. “Juist omdat het met kerst heel erg gaat om familie is het gemis heel groot," vult Amy aan. Dat gevoel delen ze niet alleen met elkaar, maar ook door middel van muziek.

Nooit meer zoals het was

Na mama’s overlijden realiseerden we ons: “Kerst wordt nooit meer zoals het was.’ Daarom deden we in 2019 kerstshows”, legt Amy uit. “Door het helemaal over een andere boeg te gooien, willen we op een positieve manier uitpakken. Zo gaven we andere mensen ook een mooie kerst”, is haar overtuiging.

'Alles is nog hier' beschrijft precies het gevoel na mama’s overlijden

‘Alles is nog hier’

Het nummer ‘Alles is nog hier’ van de zussen is een lied over verlies. “Dat schreef onze vader en beschrijft precies het gevoel na mama’s overlijden”, zegt Lisa. Het nummer raakt niet alleen bij hen een gevoelige snaar, maar maakte ook diepe indruk bij mensen die eveneens een dierbare hebben verloren. “Nadat we de single uitbrachten, hebben we zóveel berichten gekregen. Heel mooi”, vindt Lisa. “Soms komen wildvreemden naar ons toe om ons sterkte te wensen of te zeggen dat ze aan ons denken. Ik vind het heel bijzonder dat ze die moeite nemen”, vertelt Shelley.

Lief zijn voor elkaar

En dat is precies waar kerst om draait, volgens het succesvolle meidentrio: lief zijn voor elkaar. “Dat zegt iedereen,” weet Shelley, “maar volgens mij kunnen we met z’n allen nog wel wat liever voor elkaar zijn.” Ook Lisa heeft een wijze les: “Zorg ervoor dat de feestdagen prettig zijn voor jezelf en de mensen om je heen. Laat die stress en andere onzin varen, daar is het leven veel te kort voor.” 

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!

Doe mee!

Geschreven door

Janet Freriks

--:--