Ga naar submenu Ga naar zoekveld

OG3NE over Kerst: “Het wordt nooit meer zoals het was”

OG3NE deed mee aan 'Kerstfeest in de stad'

23 december 2019 · Leestijd 5 min ·

Voor de zussen van OG3NE was de periode rondom Kerst 2019 allesbehalve een rustige tijd. Ze werkten mee aan 'Kerstfeest in de stad' en gaven maar liefst acht shows in het Kurhaus in Scheveningen. En het samenzijn met familie en vrienden dan? “Die schuiven aan tijdens het kerstdiner in het Kurhaus.”

“De opnames voor Kerstfeest in de Stad waren ongelofelijk leuk”, begint Shelley haar verhaal. “Het was een enorm koude dag met veel wind en regen, maar dat mocht de pret niet drukken”, zegt ze enthousiast. “Tijdens de repetities had ik zelfs een skipak aan”, lacht Amy. Dat droeg ze overigens niet alleen voor de warmte, maar ook vanwege haar broze gezondheid. “Ik heb maar één long. Als ik longontsteking krijg, kan dat heel gevaarlijk zijn”, legt ze uit.

Kerstfanaten

Tijdens de uitzending van ‘Kerstfeest in de Stad’ brengen ze niet alleen bekende meezingers als ‘All I want for christmas’ en ‘Feliz Navidad’ ten gehore, maar passeren ook christelijke liedjes zoals ‘Komt allen tezamen’ en ‘Silent Night’ de revue. “Wij zijn zelf niet gelovig”, vertelt Amy, “maar we zijn wel énorme kerstfanaten!” De kerstboom staat dan ook vanaf begin december al in de huiskamers te pronken. “De voorbereidingen voor de kerstshows begonnen al in juli, dus we waren al vroeg in de kerstsfeer”, zegt ze lachend.

Pasteitjes

En hoewel ze inmiddels alledrie op zichzelf wonen, koesteren ze warme herinneringen aan de kerstdagen van vroeger. “Kerst is voor ons altijd heel belangrijk geweest”, vertelt Lisa. “Een mooi moment om samen te komen met familie en met elkaar te genieten. Maar ook een punt van rust en reflectie. Eerdere jaren zorgden we ook altijd voor lege agenda’s met Kerst”, legt ze uit.

  ‘Kerst is voor ons altijd heel belangrijk geweest’

In plaats van op het podium te staan, zongen ze samen kerstliedjes aan de piano en genoten ze van alle gezelligheid. “Op Kerstavond dineerden we altijd gezellig met de hele familie”, herinnert Lisa zich. “En op eerste kerstdag stond onze moeder de hele dag in de keuken, terwijl wij kerstliedjes op hadden staan. Het was echt thuis.” “Ze maakte vaak beenham met spek en honingsaus en als voorgerecht van die pasteitjes met ragout of een garnalencocktail. Je mocht kiezen. En natuurlijk een ijstaart in de vorm van een kerstboom of sneeuwpop”, lacht Shelley. “Ook keken we kerstfilms, dronken we chocomel en deden we spelletjes.”

Moeilijk

Het zijn mooie herinneringen, maar tegelijkertijd is Kerst ook dubbel voor het trio: moeder Isolde overleed in de zomer van 2017 aan een zeldzame vorm van kanker. “Het verlies speelt een grote rol in ons leven. We hebben het er elke dag met elkaar over. De feestdagen zijn extra moeilijk”, vertelt Lisa. “Juist omdat het met Kerst heel erg gaat om familie is het gemis heel groot”, vult Amy aan. Dat gevoel delen ze niet alleen met elkaar, maar ook door middel van muziek.

Nooit meer zoals het was

Na mama’s overlijden realiseerden we ons: “Kerst wordt nooit meer zoals het was.’ Daarom zijn we ook begonnen met die kerstshows”, legt Amy uit. “Door het helemaal over een andere boeg te gooien, willen we op een positieve manier uitpakken. Zo geven we andere mensen ook een mooie Kerst”, is haar overtuiging.

Het is heel leuk om op deze manier Kerst te vieren

Zelf vieren ze Kerst dit jaar dus niet thuis, maar voornamelijk in het Kurhaus. “We vieren een groot kerstdiner met iedereen: de band, de crew, hun kinderen, onze relaties. Ook onze schoonfamilie komt kijken”, weet Shelley.  “Zo doen we ook ons best om het met iedereen te vieren. Natuurlijk is het wel heel anders, maar we hebben ons hele leven traditioneel Kerst gevierd. Het is nu ook heel leuk om het op deze manier te doen.”

‘Alles is nog hier’

Een van de nummers die ze tijdens de shows ten gehore zullen brengen, is het nummer ‘Alles is nog hier’, een lied over verlies. “Dat schreef onze vader vorig jaar en beschrijft precies het gevoel na mama’s overlijden”, zegt Lisa. Het nummer raakt niet alleen bij hen een gevoelige snaar, maar maakte ook diepe indruk bij mensen die eveneens een dierbare hebben verloren. “Nadat we de single uitbrachten, hebben we zóveel berichten gekregen. Heel mooi”, vindt Lisa. “Soms komen wildvreemden naar ons toe om ons sterkte te wensen of te zeggen dat ze aan ons denken. Ik vind het heel bijzonder dat ze die moeite nemen”, vertelt Shelley.

Lief zijn voor elkaar

En dat is precies waar Kerst om draait, volgens het succesvolle meidentrio: lief zijn voor elkaar.

“Dat zegt iedereen”, weet Shelley, “maar volgens mij kunnen we met z’n allen nog wel wat liever voor elkaar zijn.” Ook Lisa heeft een wijze les: “Zorg ervoor dat de feestdagen prettig zijn voor jezelf en de mensen om je heen. Laat die stress en andere onzin varen, daar is het leven veel te kort voor.” 

Verder lezen: Eva’s Grote Chocolademelk Test

Geschreven door

Janet Freriks

--:--