Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onderzoek wijst uit: seksleven van stellen is verbeterd in coronatijd

Onderzoek wijst uit: seksleven is verbeterd in coronatijd

De coronalockdowns hebben heel wat negatieve gevolgen gehad. Maar niet alles is kommer en kwel geweest. Onderzoek van christelijke erotiekshop Intimijd wijst uit dat de coronaperiode een positief effect heeft gehad op de relatie en het seksleven van stellen.

Deel:

Meerdere erotiekshops zijn recent in het nieuws geweest met berichten over de enorme toename in de verkoop van seksspeeltjes en andere erotische artikelen in coronatijd. Ook Els Gouman, oprichter en eigenaar van christelijke erotiekshop Intimitijd.nl merkte dat er in tijden van (intensieve) lockdowns meer werd besteld. De toename van bestellingen in de lockdowns maakte Els nieuwsgierig naar de invloed van corona op hoe stellen hun relatie en seksleven beoordelen en zij besloot dit te onderzoeken. De enquête is gedeeld door Eva, Seksuologen voor twee en Intimitijd.

Coronaperiode heeft positief effect op relatie

plaatje_invloed_corona_tijd_seksleven_-_intimitijd

Het onderzoek* leverde een opvallend inzicht: maar liefst 26% van de respondenten geeft aan dat de invloed van de coronaperiode op zijn of haar seksleven positief is geweest, ten opzichte van de periode ervoor. Hier staat tegenover dat 17% van de respondenten aangeeft dat de coronatijd juist een negatieve invloed heeft gehad en 57% geeft aan ‘geen verandering’ te ervaren.

Een ander opvallend inzicht is dat het percentage mensen dat aangeeft dat de coronaperiode hun relatie positief heeft beïnvloed. Maar liefst 41% geeft aan dat hun relatie in die periode is verbeterd. De coronaperiode heeft dus ook positieve dingen gebracht.

Relatietevredenheid

Plaatje_cijfer_relatie_seksleven_-_intimitijd

Over het algemeen waarderen mensen hun relatie met een significant hoger cijfer (8,1) dan hun seksleven (7,0). Wanneer we kijken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, dan valt op dat mannen zowel hun relatie als seksleven gemiddeld lager waarderen dan vrouwen. Mannen geven hun seksleven gemiddeld een 6,8 en vrouwen waarderen hun seksleven met een 7,1.

Maar liefst 41% van de respondenten geeft aan dat hun relatie is verbeterd in coronatijd. Daarnaast geeft ongeveer 33% van de mensen aan dat ze meer ‘intieme tijd’ hebben kunnen doorbrengen met hun partner en iets meer dan 26% geeft aan dat de kwaliteit van hun seksleven is verbeterd.

“De coronacrisis heeft geen negatieve invloed gehad, maar is juist alleen maar positief geweest voor onze relatie. Meer tijd samen en geen/minder sociale verplichtingen.”

“Ik was wel klaar met onze relatie. Maar doordat we nu op elkaar aangewezen waren en geen afleiding (vergaderingen, feestjes, enz.) buiten de deur hadden, zijn we ‘s avonds vaker op de bank gaan praten en hebben meer quality time gehad. De coronaperiode heeft onze relatie misschien wel gered.”

Deze positieve effecten gelden helaas niet voor iedereen. Zowel op de stelling ‘Ik heb meer intieme tijd kunnen doorbrengen met mijn partner’ als ‘de kwaliteit van seksleven is verbeterd’ geeft circa 30% aan het daarmee oneens te zijn. Het hebben van een of meerdere kinderen die veel thuis waren zal hier ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. Zoals een van de respondenten het treffend verwoord:

“Het is lastig om intiem te zijn met continue twee pubers in huis.

Seksspeeltjes en experimenteren

Ruim 23% van de respondenten geeft aan dat ze in de coronaperiode meer hebben geëxperimenteerd op seksgebied. “In de open reacties op de enquête lezen we dat mensen seks hebben gehad in de buitenlucht, ze het spannend vonden om tussen het werk door met elkaar de liefde te bedrijven of dat ze voor het eerst een seksspeeltje hebben aangeschaft. Naar dat laatstgenoemde is ook gevraagd in de enquete en 16% geeft aan dat ze in de coronaperiode voor het eerst een seks toy hebben aangeschaft”, licht Els Gouman, eigenaresse van Intimitijd.nl, toe.

Reacties uit de enquête:

“Er was meer vrije tijd, dus meer tijd voor ontspanning en meer tijd voor elkaar.”

“We hebben ontdekt dat seksspeeltjes als vibrators zowel voor man als vrouw fantastisch zijn en een verrijking voor het seksleven.”

Conclusie

Els: “De corona periode is voor een hoop mensen een zware periode geweest, waarin men naast het virus zelf misschien ook wel heeft geleden onder stress van het werk of doordat de kinderen veelvuldig thuis zijn geweest. Gelukkig laat ons onderzoek zien dat de coronaperiode voor veel mensen een positieve uitwerking heeft gehad op hun relatie en seksleven doordat ze meer tijd met elkaar hebben konden doorbrengen.”

Dit blijkt uit reacties van respondenten:

“Doordat je met anderen mensen veel minder of geen fysiek contact hebt, geen knuffel van vrienden, is de fysieke aanraking met mijn partner veel intenser en belangrijker geworden.”

“Onze baby is verwekt tijdens de lockdown. We hebben onze tijd dus goed besteed!”

“Meer tijd met elkaar doorbrengen kan dus echt een positieve uitwerking hebben op je relatie én je seksleven”, zegt Els. “Dat lijkt ons een mooie, wijze les om mee te nemen naar de aankomende periode. Voor je het weet zit je weer in de waan van het leven zoals het voor corona was. Maak tijd voor elkaar, investeer in je relatie en blijf ontdekken! Gebruik bijvoorbeeld het onderzoek om met je partner in gesprek te gaan over hoe jullie de afgelopen periode hebben beleefd en wat voor invloed dit heeft gehad op je relatie en seksleven.”

* Aan het onderzoek deden 379 mensen mee. Er deden meer vrouwen (68%) mee dan mannen (32%) en de gemiddelde leeftijd van de respondenten was 41 jaar. Het onderzoek is breed gedeeld en daarmee niet specifiek gericht op alleen christelijke stellen.

Lees ook: seksuoloog Cocky Drost beantwoordt vragen van Eva-lezers: ‘Je mag jouw seksualiteit in kleine stapjes ontdekken’

Intimitijd is één van de eerste christelijke erotiekshops in Nederland. Op intimitijd.nl vind je een selectie van producten die zijn gericht op intimiteit, seksualiteit en liefde. De producten zijn zorgvuldig uitgezocht en kritisch bekeken. Intimitijd streeft ernaar om hun website en producten vrij te houden van naaktfoto's en aanstootgevend taalgebruik. De producten zijn daarmee geschikt voor (christelijke) stellen die zich ongemakkelijk kunnen voelen bij de beelden en het taalgebruik in reguliere erotische webshops.

--:--