Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'One Night in Miami': speculatief verslag van een bijzondere ontmoeting

'De inzet van deze avond is niet vrijblijvend'

Op 25 februari 1964 vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen vier jonge, wereldberoemde Afro-Amerikanen: activist Malcolm X, bokskampioen Cassius Clay, footballster Jim Brown en soulzanger Sam Cooke.

Deel:

Clay (die kort daarop de moslimnaam Muhammad Ali aannam) had die avond zijn eerste wereldtitel behaald en ging dat vieren op de hotelkamer van Malcolm X, zijn spirituele mentor. X had ook zijn kennissen Brown en Cooke uitgenodigd, in de hoop met z’n vieren eens een goed gesprek te voeren over politiek, religie en activisme. De sportman en muzikant kwamen met enige tegenzin opdagen – liever waren ze de stad in gegaan om lekker de bloemetjes buiten te zetten.

Tot zover de historische feiten die zijn opgetekend in diverse biografieën. Over de rest van de avond is weinig bekend. Wat werd er precies besproken? Hoe hoog liepen de gemoederen op? Daar kan alleen over worden gespeculeerd – en dat is precies wat de makers van de nieuwe film One Night in Miami doen.

De vier relatief onbekende hoofdrolspelers hebben samen een geweldige chemie

De film werd geschreven door Kemp Powers, die ook meeschreef aan de recente Pixarfilm Soul. Eerder schreef Powers al een toneelversie van het verhaal, en die oorsprong zie je in de film wel terug: de locaties zijn beperkt en alles draait om de dialogen.

Erg is dat niet, One Night in Miami is beslist geen saaie film geworden. De jarenzestig-setting is prachtig in beeld gebracht en de vier bevlogen, relatief onbekende hoofdrolspelers hebben samen een geweldige chemie. Maar bovenal houdt het scherpe, enerverende script de aandacht constant vast. Powers heeft zich duidelijk goed ingelezen en weet zijn iconische hoofdpersonen uiterst menselijk neer te zetten. Ze lachen samen, dagen elkaar uit, maken ruzie en leggen het weer bij, zoals vier doodgewone vrienden dat tijdens een avondje uit zouden doen.

Lees ook: 'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles
Lees ook: 'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles

Alleen zijn ze niet gewoon, en is de inzet van deze avond niet vrijblijvend. Daar wordt de kijker op gezette tijden even bruut aan herinnerd, vooral in het aangrijpende slot.

Bekijk de trailer van 'One Night in Miami'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

One Night in Miami

Regie: Regina King. Met o.a. Kingsley Ben-Adir en Eli Goree. Leeftijdsadvies: 12+ Nu te zien op Amazon Prime.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--