Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontdek de wereld van vluchtelingen en migranten in 'Viva l’Umanità'

Schrijfster Rosita Steenbeek geeft menselijkheid een gezicht

Niet alle vluchtelingen kunnen rekenen op zo’n gastvrij onthaal als de vluchtende Oekraïners. Aan de randen van Europa zijn er pushbacks, is er uitbuiting, mensenhandel en mishandeling. Maar er is ook een andere kant. Mensen uit ngo’s, kerken en politiek die in actie komen en helpen en journalisten die het onrecht aan de kaak stellen. Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt in de vierdelige EO-serie 'Viva l’Umanità!' hun verhaal.

Deel:

Je reist in deze serie, die op eerste kerstdag van start gaat, mee naar verschillende plaatsen en landen in Europa. In Italië maak je kennis met het werk van de Waldenzen en leer je de burgemeester van Camini kennen, die juist blij is met de nieuwkomers. In Griekenland is het Athene dat centraal staat. Daar vertelt Ingeborg Beugel over de pushbacks, de criminalisering van hulpverlening en de inperking van persvrijheid.

Levensgevaarlijke oversteek

Verder zie je in Viva l’Umanità! het werk van de protestantse Waldenzen en het katholieke Sant’Egidio rond een ‘safe passage’. Deze passage zetten de organisaties samen op voor vluchtelingen die vanuit Libanon de levensgevaarlijke oversteek wagen naar Europa. En Tineke Strik, hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universiteit en Europarlementariër voor GroenLinks, roept op tot naleving van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Wie is Rosita Steenbeek?

Rosita Steenbeek is schrijfster en columniste en woont in Rome. Voor haar boek Droomland Italië, van Aleppo naar Turijn reisde ze door Italië. Hier zag ze hoe de situatie voor vluchtelingen en migranten verhardt, maar ook dat er veel werk wordt verzet om vluchtelingen op te vangen en hen helpen om zich thuis te voelen.

‘Viva l’Umanità!’ is op zondag 25 december, 1 januari, 15 januari en 22 januari te zien. De afleveringen ontdek je om 22.35 uur op NPO 2 of op jouw moment via NPO Start.

De serie is gemaakt door regisseur Wilberry Jakobs, die eerder voor de EO ook de series 'Sign of the Times' en '#Dorhout' maakte.

--:--