Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onthaasten met de klas van meester Bachmann

Een filmrecensie van Rick de Gier

Je zou inmiddels van een apart genre kunnen spreken: de klassendocumentaire. Een camerateam stelt zich op in een schoolklas en registreert wat er gebeurt. Als er genoeg materiaal is verzameld, meestal verspreid over een half of heel schooljaar, worden daar de mooiste fragmenten uit gedestilleerd en zonder commentaar tot een film verwerkt. Deze formule leverde prachtige, veelbekroonde docu’s op als 'Être et avoir' (2002) en 'De kinderen van juf Kiet' (2016).

Deel:

Nu is er 'Herr Bachmann und seine Klasse', van regisseur Maria Speth. Hierin volgen we de achtste groep van een school in het Duitse industriestadje Stadtallendorf. Ooit trokken daar veel gastarbeiders naartoe, wat je terugziet in de multiculturele samenstelling van de klas. Sommige leerlingen spreken amper Duits, ze hebben heel uiteenlopende achtergronden, religies en opvattingen. Toch heerst er een opvallend gemoedelijke sfeer in de groep.

Maar Bachmann weet precies wat hij doet

Dat laatste heeft natuurlijk veel te maken met de docent. Dieter Bachmann is een zestiger die bijna met pensioen gaat, maar bepaald geen stoffige, wereldvreemde oude man is. Met zijn AC/DC-shirt, lokaal vol instrumenten en eigenzinnige blik op onderwijs lijkt hij zo weggelopen uit de komedie 'School of Rock'. Maar Bachmann weet precies wat hij doet. Hij biedt zijn leerlingen veel vrijheid, laat ze discussiëren, daagt ze uit om creatief, sociaal en solidair te zijn, en brengt zo het beste in ze naar boven.

Lees ook: 'Eindelijk weer een mooie rol voor Nicolas Cage in 'Pig''
Lees ook: 'Eindelijk weer een mooie rol voor Nicolas Cage in 'Pig''

Wel goed om vooraf te weten: Herr Bachmann und seine Klasse is met drieënhalf uur een lange zit. Toch is het zeker geen taaie film. Een middagje of avondje meelopen met deze meester is een weldaad. Het geduldige tempo zorgt er bovendien voor dat je de kinderen goed leert kennen en sommigen gegarandeerd in het hart sluit. De film bewijst maar weer dat onderwijs een traag proces is dat wondermooie resultaten kan opleveren.

Bekijk de trailer van 'Herr Bachmann und seine Klasse'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Herr Bachmann und seine Klasse'

Documentaire van Maria Speth. Vanaf 25 november in de bioscoop en op Picl.nl

Geschreven door

Rick de Gier

--:--