Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontmoet Joyce en Silvia uit 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

Kijk vrijdag 12 augustus naar deze families in: 'Hoe gaat dat bij jullie thuis'?

In de vijfde aflevering van 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?' laten Joyce van der Es en Silvia Tack ons meekijken in hun gezin. Ze komen allebei een dag bij elkaar over de vloer om met elkaar mee te kijken. Wat kan een avontuurlijk gezin zonder plan leren over een gezin dat juist alles doet volgens een planning?

Deel:

Joyce is getrouwd met Egbert en samen hebben ze twee kinderen. Momenteel is Joyce in verwachting van hun derde kind en verdere gezinsuitbreiding sluiten ze niet uit. Samen met haar gezin reist Joyce door het buitenland. Ze stonden even op een boerencamping in Nederland, maar zijn in juni alweer vertrokken naar een nieuwe bestemming: Kroatië.

Silvia en haar man Martijn hebben samen één zoon: Enitan. Ze wonen in een rijtjeshuis en zijn niet avontuurlijk ingesteld, maar gaan juist al jaren op vakantie naar dezelfde camping in Frankrijk. Ze noemt het zelf 'een saai en regelmatig leven.' Silvia wist al op jonge leeftijd dat zij graag een kindje wilde adopteren om hem of haar een beter leven te geven, doordat zij ontwikkelingswerk heeft gedaan.

Plannen en Structuur

De zoon van Silvia en Martijn, Enitan, heeft concentratieproblemen en ADHD. Hierdoor heeft hij veel duidelijkheid, structuur en vaste activiteiten nodig. Ze wassen iedere zaterdag de auto en eten patat bij de ouders van de vader van Martijn. De zorg voor Enitan vergt veel aandacht en energie. Daarom hebben ze besloten om het bij één kind te houden. Het gezin van Joyce kent als enige structuur dat zij om stipt 8.00 uur opstaan. 

Hechten met je kind 

De kinderen van Joyce en Egbert slapen bij hun als daar behoefte aan is. In praktijk betekent dit dat Joyce en Egbert in de camper beiden met een kind in een ander bed slapen. De ouders Van der Es zijn sinds de kinderen er zijn, nooit meer samen weggeweest. Joyce en Egbert geloven beiden heilig in het zo dicht mogelijk bij je dragen van je kinderen. Dit doen zij bijvoorbeeld in een draagzak voor een goede vordering van de hechting. Ze maken bijna nooit gebruik van een kinderwagen. De zoon van Silvia en Martijn heeft problemen met hechten. Om dit te verbeteren, doen ze een spel waarin Enitan in een slaapzak wordt gelegd en door de kamer wordt gesleept. Op deze manier hopen ze hem vertrouwen te geven.

Vrijheid en angst

Als Enitan vriendjes gaat ophalen om mee te spelen, kijken Silvia en haar man toch nog even de hoek om. Ze willen graag zien dat het wel goed gaat. Joyce is daarentegen totaal niet angstig en laat haar kinderen extra hoog klimmen bijvoorbeeld. Ook kan ze gerust tijdens het boodschappen doen nog eerst even wat spullen pakken voor dat ze op zoek gaat naar haar kinderen.

Onderwijskeuzes 

Silvia's zoon Enitan volgt nu nog regulier onderwijs, maar gaat volgend schooljaar naar speciaal basisonderwijs. Daarentegen staat de vierjarige dochter van Joyce, Emily, niet ingeschreven bij een school, omdat Joyce en Egbert er nog niet over uit zijn of ze dit überhaupt wel willen. Als hun dochter eenmaal staat ingeschreven in het schoolsysteem kunnen ze haar niet meer uitschrijven, dus tot die tijd onderwijzen ze Emily zelf.

Dagelijkse verzorging 

Joyce en Egbert wassen de haren van de kinderen expliciet alleen met water. Zelden wassen zij de haren met shampoo of conditioner. Ook nemen zij een douche met alleen water. Dit gebeurt alleen als ze echt vies zijn. Daarnaast is Joyce tegen Zwitsal. Enitan doucht  daarentegen elke dag. Hij krijgt vitamine D, extra vitaminepillen en wordt ingesmeerd met oliën, vanwege zijn donkere huid.

Zelf heling en medicatie 

Antibiotica of pijnbestrijding komt er bij het gezin van Joyce niet in. Zij gelooft heilig in de werking van heilzame oliën (die ze zelf ook verkoopt). De kinderen worden voor slapen ingesmeerd met oliën, om lekker te gaan slapen. Daarentegen krijgt de zoon van Silvia, Enitan, Melatonine: ADHD-medicatie. Dit krijgt hij voordat hij naar bed gaat, waardoor hij makkelijk in slaap valt.

Op visite bij elkaar

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ kijken Joyce en Silvia allebei een dag mee in het huis en leven van de ander. Welk onderwijs kiest Silvia? Wil Joyce wel dat Emily naar school gaat? Hoe gaat Silvia om met zelfstandigheid en vrijheid? Welke invloed heeft een kindje met ADHD op de ouders?

Kijk aflevering 5 van 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?' nu op NPO Start.

--:--