Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontmoet Nicole en Anne uit 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

Deze gezinnen zie je in aflevering 11 van 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

In aflevering 11 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ kijken we mee met Nicole en Anne. Wie zijn zij, welke opvoedstijl hanteren ze en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

We maken kennis met de Brabantse Nicole en haar zoon: Jay (2). Als alleenstaande moeder en control freak heeft Nicole de nodige maatregelen getroffen in huis. Zo zijn accessoires onder ooghoogte weg gehaald, de afstandsbedieningen zijn verstopt, de deurklinken staan omhoog en op kastjes zit een kinderslot.

De welbekende 3 R-en

Voor Nicole is structuur in de opvoeding van Jay heel belangrijk. “De 3 R-en: rust, regelmaat en reinheid werkt het beste voor hem”, zegt Nicole. “Als er geen regelmaat is, dan is het voor Jay dat hij echt onhandelbaar wordt en dan word ik ook onhandelbaar, en dat is voor niemand leuk.”

In Wijk bij Duurstede woont de familie Van Os bestaande uit moeders Anne en Nomi met dochters Laurie (3) en Billy (1). De beide moeders hanteren een vrije opvoedstijl waarbij ze kijken naar de behoefte van het kind. in het opvoeden zijn ze niet zo zeer heel strikt, heel consequent en heel autoritair. Anne zegt daarover: “Ons gezin is niet heel vanzelfsprekend zo is er geen duidelijke man-vrouw verhouding. We het juist leuk dat onze meisjes gewoon kunnen zijn wie ze zijn.”

Kinderwens een uitdaging

"Het was voor ons niet vanzelfsprekend om ouders te worden, wij hadden wel wat hulp nodig.”, zegt Anne. En die hulp was er. De donor heeft verder geen rol in het leven van beide dochters en voor de moeders zijn het gewoon vrienden die hen heeft geholpen.

Bij beide gezinnen is er geen vader in huis maar weten ze wel wie de vader is. En eventueel contact met de vader staan de ouders niet in de weg.

Buiten spelen kent risico’s

De speeltuin vindt Nicole enger dan dat de energieke Jay dat waarschijnlijk vindt. Dat komt door verschillende dingen, maar vooral omdat er geen reling op de klimtoestellen zit en omdat Jay al alles kan.

Waar Nicole het eng vindt in de speeltuin zou Anne samen met haar kinderen een keer samen spelen op een klimtoestel en daarna de kinderen loslaten en ze zelf laten klimmen en spelen.

Nicole heeft de angst van wat er allemaal fout kan gaan terwijl Anne zou kijken wat Jay kan.

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ gaat In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ gaat Anne een kijkje nemen in het gestructureerde huishouden van Nicole. Wat kan ze leren van haar opvoedstijl? Een week later kijkt Nicole mee met het gezin van Anne. Wat kan ze leren van de opvoeding bij de familie Van Os?

Kijk aflevering 11 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu op NPO Start.

--:--