Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontsnapte het coronavirus uit een lab in Wuhan?

Podcast 'Virusfeiten' met Tijs van den Brink en Marion Koopmans

Al een jaar zingen geruchten rond over dat het coronavirus 'ontsnapte' uit een laboratorium in Wuhan. Lang werd het geassocieerd met complotdenkers, maar onlangs gaf zelfs de Amerikaanse president Biden de opdracht om de theorie te onderzoeken.

Deel:

Ook Marion Koopmans vindt dat er wel eens een antwoord op moet komen: "Het moet voor eens en voor altijd worden uitgezocht", zegt ze in de podcast Virusfeiten.

Marion Koopmans

Daar gáán we weer", was de eerste gedachte die Koopmans had toen de Wuhan lab-leak theory weer in het nieuws kwam. De viroloog van het Erasmus MC was afgelopen winter in Wuhan en onderzocht onder andere deze theorie, maar achtte het toen niet echt waarschijnlijk dat het klopte. Ze stelde indertijd dat het voor wetenschappers moeilijk te onderzoeken is, dus dat het een taak is van inlichtingendiensten.

Formele inspectie

Dat laatste vindt ze nog steeds, en nu de theorie maar blijft rondzingen, moeten inlichtingendiensten maar eens aan het werk. "Figure it out! Zet het op een rij", zegt ze. "Zet alle voors en tegens op een rij en neem dan actie. Als er echte aanwijzingen zijn dat de theorie klopt, moet je een formele inspectie doen in het lab. Als die aanwijzingen er niet zijn, moet je erover ophouden", aldus Koopmans.

Intelligence

Nu er geen definitief antwoord is, zit het ander onderzoek naar de oorsprong van corona in de weg, vindt de viroloog. "Men komt steeds met het argument dat er intelligence is, maar dat het niet wordt gedeeld. Dan krijg je een soort patstelling, welles-nietes", zegt ze. Dit is schadelijk, want onderzoek in China kan waardevol zijn om toekomstige pandemieën te voorkomen. "Op deze manier komen we niet verder."

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--