Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onverklaarbare oversterfte in coronacrisis

In de podcast Deze Week bespreken Joram Kaat, Sjirk Kuijper en Cocky Drost de afgelopen week.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Sinds augustus 2021 sterven er meer wekelijks meer mensen dan verwacht. Volgens de laatste cijfers van het CBS was er de afgelopen weken sprake van bijna 1000 doden méér dan gebruikelijk. Sjirk vindt dat er te weinig aandacht is voor de mensen die in rouw zijn. Het gaat vooral over ziekenhuisopnames, besmettingen en ic-opnames. Maar doden, laat staan aandacht voor rouw? Veel te weinig. 

Sjirk vertelt uit eigen ervaring. Toen zijn ouders overleden, kon hij een jaar niet werken. "Daarom moeten we in deze coronatijd, stil staan bij al die mensen die een familielid hebben verloren.” De journalist van het Nederlands Dagblad pleit voor een herdenkingsdag.

Een nieuwe bestuurscultuur in Huize Drost
Terwijl het nieuwe kabinet op de foto ging, was het in Huize Drost hommeles. Cocky: "In ons gezin was iedereen geprikkeld. Het was niet bepaald gezellig in huis, ik vond mijn echtgenoot niet meer zo leuk." 

Dus toog Cocky met haar man naar Gent om haar relatie te onderhouden. Of om een nieuwe bestuurscultuur te creëren. "Wij noemen dat emotioneel de sauna in: moeilijke gesprekken met elkaar voeren." Het was volgens de relatietherapeut zwaar en zeker niet altijd leuk. "Je wordt verplicht om de pijnlijke vragen te stellen. Maar uiteindelijk zijn we er beter uit gekomen."

Over de podcast Deze Week

In de opiniepodcast Deze Week nemen EO-presentator Joram Kaat, krantenmaker Sjirk Kuijper en relatiecoach Cocky Drost het belangrijkste nieuws van de week door. Drie christelijke opiniemakers, ieder uit een andere generatie, gaan het gesprek met elkaar aan. Soms knetterend, meestal vrolijk en altijd betrokken.

--:--