Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onverwachtse liefde: ‘Ik kan mij nog dagelijks verwonderen over de bijzondere weg van God’

Het liefdesverhaal van Hetty en Tjeerd

Hetty Bloem (56) -missionaris in Afrika- ontmoette haar man tijdens een bezoek aan Nederland. De vonk sloeg over en ze werden verliefd. Drie weken na haar vertrek uit Nederland volgde Tjeerd haar naar Afrika en is daar niet meer vertrokken. “We voelden heel duidelijk dat God ons bij elkaar had gebracht. Het is een zegen om mijn leven in Afrika met hem te mogen delen!”

Deel:

Hetty en Tjeerd zijn momenteel enkele maanden in Nederland voor de aanvraag van een nieuw visum en familiebezoek. Hetty is uitgezonden vanuit de Christelijk Gereformeerde kerk in Leeuwarden en woont en werkt in Kriel, Zuid-Afrika. Tijdens een bezoek aan haar ouders in 2017 ontmoette zij Tjeerd (65).

“Ik wil Gods plan met mijn leven volgen en dat plan had mij in 2002 in Afrika gebracht, waar ik als verpleegkundige in een kindertehuis ging werken.” Hetty richtte in 2005 Indlu Yethemba Ministries op, wat Huis van hoop betekent. “Ik werk sindsdien met een team onder zieke en arme mensen in en rondom het dorp Kriel.

Natuurlijk waren er momenten dat ik iemand naast mij miste, maar ik heb nooit een diep verlangen gehad om kinderen te krijgen en was ook niet op zoek naar een relatie. Ik vertrouwde erop dat als God een man voor mij had bestemd, hij wel op mijn pad zou komen. Verder was ik er niet mee bezig.”

‘Toevallige’ ontmoeting

In 2017 gaat Hetty met twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen voor een vakantie naar Nederland. “We logeerden bij mijn ouders en de zondag na aankomst ging ik naar de kerk. Tjeerd was die ochtend gastheer. Ik kende hem vanuit de kerk en wist dat hij weduwnaar was.”

Na de dienst spreken zij elkaar kort. “Hij nodigde mij uit om een keer bij te praten. Ik had geen idee of ik daar wel tijd voor had, mijn verlofdagen waren meestal goedgevuld, dus kon ik op dat moment geen concrete afspraak met hem maken.”

Twee dagen later gaat Hetty met haar vriendinnen een dagje naar Ameland. “Tijdens de overtocht zag ik Tjeerd op het dek zitten; hij ging op familiebezoek naar Ameland. We hebben de hele reis gezellig zitten kletsen en het klikte ontzettend goed tussen ons. Later vertelde Tjeerd mij dat hij zich na ons gesprek erg gelukkig had gevoeld.” Ook op de terugweg zitten Tjeerd en Hetty op dezelfde boot en hervatten zij hun gesprek.

Als zij elkaar twee weken later opnieuw in de kerk ontmoeten, nodigt Tjeerd haar uit voor een diner. “Tijdens ons etentje voelde het zo vertrouwd dat de gedachte door me heen schoot dat ik me bij hem geliefd en veilig zou kunnen voelen. We hadden zoveel gesprekstof dat we niet uitgepraat raakten.”

Ik barstte in tranen uit

Omdat Hetty geen geldig rijbewijs heeft biedt Tjeerd aan met haar mee te gaan naar een conferentie die zij graag wil bijwonen. “Ik had eten voor ons meegenomen, maar had geen idee of Tjeerd dat wel lekker vond. Toen ik het uit mijn tas haalde, bleek Tjeerd exact hetzelfde bij zich te hebben. We hebben er smakelijk om gelachen.” Tijdens de twee uur durende autorit leren Tjeerd en Hetty elkaar nog beter kennen en ontdekken zij steeds meer overeenkomsten.

“Tijdens de conferentie barstte ik vanuit het niets in tranen uit. Ik had geen idee waar dat vandaan kwam. Ik viel op mijn knieën en vroeg God of Hij mij duidelijk wilde maken waarom ik zo geëmotioneerd was. Ik voelde diep van binnen dat ik nog niet klaar was om terug te gaan naar Kriel, maar begreep niet waarom. Geleidelijk aan werd ik rustiger en kon ik het aan God overgeven.”

De volgende dag houdt Hetty een presentatie in de kerk en neemt zij afscheid van de gemeente. “Ik nam ook afscheid van Tjeerd, want ik zou die zaterdag terugvliegen naar Afrika. Ons afscheid voelde heel vreemd, maar gelukkig beloofde hij snel een keer langs te komen in Afrika.” Op maandagmorgen wordt Hetty hevig geëmotioneerd wakker. Opnieuw vraagt ze God haar te laten zien waarom zij zich zo verdrietig voelt. “Meteen kwam Tjeerd in mijn gedachten naar boven en ik wist dat ik hem nog een keer wilde zien voordat ik zou vertrekken. Ik stuurde hem een appje met de vraag of hij voor mijn vertrek nog een keer kon afspreken.”

Plan van God

Tjeerd is blij verrast als hij die morgen het appje van Hetty krijgt en weet dat dit het antwoord is, waar hij God de avond daarvoor om had gevraagd. “Tjeerd was na mijn afscheid in de kerk gaan wandelen en had tegen God gezegd dat hij mij graag nog een keer wilde ontmoeten voordat ik naar Afrika zou gaan. Hij had zich voorgenomen om zelf geen initiatief te nemen, maar het aan God over te laten. Hij had tegen God gezegd: ‘Als dit Uw plan met ons leven is, wilt U er dan Zelf voor zorgen dat Hetty contact met mij opneemt?’ Toen hij mijn appje binnenkreeg zag hij dat als een antwoord van God.”

Hetty en Tjeerd brengen de dagen die haar in Nederland resten met elkaar door. “We voelden heel duidelijk dat God ons bij elkaar had gebracht en dat dit Zijn plan met ons leven was.”

Drie weken na haar vertrek uit Nederland komt Tjeerd voor een bezoek naar Afrika. “Toen ik hem zag voelde het meteen weer enorm vertrouwd en wisten we dat het goed zat tussen ons.” Ook de interesses van Tjeerd en Hetty liggen op een lijn. “Tjeerd draagt de zending een warm hart toe en heeft lange tijd het verlangen gehad op het zendingsveld te mogen werken. Hij is naar Roemenië, Oeganda en India geweest en heeft aan den lijve ondervonden wat de impact van een leven in armoede is.”

Elkaar tot steun

Na een verblijf van zes weken vertrekt Tjeerd kort naar Nederland om wat zaken te regelen en zijn baan op te opzeggen, voordat hij voorgoed in Afrika gaat wonen en werken. Sindsdien helpt hij Hetty - naast het veldwerk - vooral met de administratie van Indlu Yethemba Ministries, iets waar Hetty geen tijd voor heeft. “Ik ga liever op pad om mensen te helpen en ze over Jezus te vertellen, dan bezig te zijn met administratieve zaken. Het is zo bijzonder dat wij elkaar hierin kunnen aanvullen en dat ik nu iemand naast mij mag hebben die er onvoorwaardelijk voor mij is.”

Inmiddels zijn Hetty en Tjeerd alweer drie jaar getrouwd. “Ik kan mij nog dagelijks verwonderen over de bijzondere weg die God met ons leven is gegaan. Hij wist hoe goed wij bij elkaar passen en bracht ons op Zijn tijd en op Zijn manier bij elkaar!” Hoe gelukkig Hetty sinds haar ontmoeting met Tjeerd ook is, ze wil benadrukken dat haar geluk nooit heeft afgehangen van het wel of niet hebben van een partner. “Mijn geluk was en is in Jezus. Bij Hem vind ik troost, getrouwd of ongetrouwd!”

Lees ook: Joop en Rina zijn getrouwd, maar wonen maar enkele maanden per jaar samen

Geschreven door

Rita Maris

--:--