Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ook als het leven rauw is, blijft Rinke Verkerk positief

'Ik heb geleerd mij over te geven'

Deel:

Voor journalist, schrijver en columnist Rinke Verkerk is 2018 een bijzonder jaar. Ze werd moeder en haar boek kwam uit. Beide hoogtepunten hebben echter wel een keerzijde. In EO-Onderweg vertelt ze haar verhaal.

“Zien jullie dat ook?” vroeg Rinke kort na de geboorte van haar zoon Judah. “Hij doet mij denken aan kinderen met het syndroom van Down.” De verpleegkundige zag hetzelfde en het vermoeden van Rinke bleek juist. Judah is een Downer. 

Logische keuze

“Ik heb er bij zijn geboorte voor gekozen mij te verheugen in wie hij is en te vertrouwen dat alles wat God over hem gezegd heeft, ook gaat gebeuren,” vertelt Rinke. "Al moet ik dat soms wel weer even opnieuw tegen mezelf zeggen."
Eerdere ervaringen hielpen haar ook in deze situatie op God te vertrouwen. “Ik heb al een paar keer in mijn leven op een kruispunt gestaan waarin ik moest kiezen tussen mijn weg en Gods weg. Ik koos een paar keer voor mijn weg en heb gemerkt dat dit helemaal niet werkt. Daardoor heb ik geleerd mij over te geven, en dat heeft ertoe geleid dat het zo’n logische keuze voor mij is geworden.”

God vertrouwen

Judah is nu een half jaar. “Hij groeit goed, is heel vrolijk, en praat – op zijn manier – veel. Je gaat wel steeds beter zien dat zijn ontwikkeling niet zo snel gaat als bij andere kinderen."

Lees ook: 'Het Vermoeden' met Rinke Verkerk: 'Liefde kun je leren'
Lees ook: 'Het Vermoeden' met Rinke Verkerk: 'Liefde kun je leren'

De ware worden

Dit jaar zag ook haar boek De ware worden (uitgeverij Nieuw Amsterdam) het licht. Ze schreef het samen met haar vriendin Margo den Ouden, over hun weg in het volwassen worden. Zowel Margo als Rinke heeft heel wat meegemaakt: Margot werd mishandeld en Rinke werd vier jaar lang voorgelogen door een getrouwde man.

Op zoek naar geluk

Deze ervaringen bepaalden hun kijk op relaties. “Wij gebruikten die mannen eigenlijk ook,” concludeert Rinke. “We waren op zoek naar geluk en wilden bijzonder gevonden worden. Dat probeerden we bij hen te halen. Die mannen hebben ons gebruikt, maar wij hen eigenlijk ook. Zij hadden hetzelfde diepe verlangen als wij."

Dagelijkse keuze

Het verdiepte ook haar kijk op het huwelijk. Volgens Rinke gaat het er niet om dat je de ware vindt, maar dat je voor iemand anders de ware wordt. “Het gaafste van het huwelijk is dat je elke dag weer voor de ander kiest en zo jezelf voor die ander opzij wilt zetten. Dat is revolutionair aan het huwelijk."

Herkenbaar

Haar boek maakte bij veel lezers iets los. “Margo en ik kregen lange tijd dagelijks, en nu nog elke week, reacties van mensen die er erg door geraakt zijn. Zij nemen de moeite ons dat te laten weten. Blijkbaar herkennen mensen er veel van.”

Beluister hier het hele gesprek met Rinke.

--:--