Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op de Kaart | Convoi maakt Samaki na Ugali

Anne Appelo zet verhalen en gerechten Op De Kaart in YouTube serie

De Nederlandse menukaart bestaat uit veel ‘geïntegreerde’ gerechten. Zoals pizza, nasi, taco’s, sushi etc... Deze gerechten zijn door mensen naar Nederland gebracht. En nu is het tijd om weer nieuwe gerechten op de kaart te zetten. Zoals het nieuwe eten onze keuken verrijkt, zo hopen we dat de verhalen van deze mensen jou mogen inspireren.

Deel:

Op de kaart

Wij eten allerlei gerechten die hier eigenlijk niet vandaan komen. Die gerechten zijn hier ooit mee naartoe genomen door mensen uit andere landen en daar hoort vaak een heel verhaal bij. De afgelopen jaren is er een ontzettend grote groep nieuwe mensen naar Nederland gekomen, omdat ze moesten vluchten. Welke gerechten hebben zij meegenomen? En wat is het echte verhaal van deze mensen?

In ‘Op de kaart’ duikt Anne Appelo de keuken in met mensen van over de hele wereld, om hun verhalen en gerechten op de kaart te zetten!

Geïnspireerd geraakt? Wil je thuis ook deze Samaki na Ugali van Convoi maken? Volg dan het recept:

Wat heb je nodig?

Ingrediënten

- Twee verse vis (Tilapia)
- Fijn geraspte uien
- Geplette tomaat
- Geraspte teen knoflook
- Geraspte gember eetlepel
- Rode chilipeper gepeld en geplet
- Eetlepels fijngehakte Peterselie Eetlepels olie
- Eetlepel citroensap
- Eetlepel azijn
- Eetlepel mosterd
- Theelepel zwarte peper
- Zout

Ingrediënten Fufu
- Maïsmeel of polenta
- 1l water

Bereiding van de vis

Was de vissen goed in koud water en droog ze goed af. Maak met je mes aan beide kanten 2 of 3 ondiepe insnijdingen in de huid van elke vis.

Meng in een keukenmachine de gember, knoflookteentjes, chilipeper en peterselie tot een pasta (als het mengsel te droog lijkt, voeg dan indien nodig citroensap toe). Bewaar 1 tl. (15 ml) van de groentepasta om later de saus te maken.

Breng de resterende groentepasta over naar een grote kom. Voeg het citroensap en de olie toe. Meng goed om de smaken op te nemen en breng op smaak met zout en peper.

Vet de vis met je handen aan beide kanten in. Bedek de vis goed met de marinade en zorg ervoor dat de holte en de gaten die door de insnijdingen in de huid zijn ontstaan, worden opgevuld.

Besprenkel de gemarineerde vis met een scheutje citroensap. Verhit in een pan een flinke scheut olie en doe de vis hierin. Bewaar de marinade die in de schaal is achtergebleven. Bak de vis 15 minuten per kant en bestrijk regelmatig met de resterende marinade.

Bereid de saus terwijl de vis kookt. Verhit in een middelgrote pan een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Voeg 1 theelepel toe (15 ml) van de groentepasta en doe de geplette tomaten erbij.

Kook, al roerend, een paar minuten. Voeg de mosterd en azijn aan de saus toe en laat op laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen of tot de groenten een beetje zacht maar nog knapperig zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Bereiding Fufu

Verwarm het water in een pan.

Als het water kookt, giet je het (gezeefde) maïsmeel in het water en roer je met een houten lepel. Wanneer het een stevig mengsel is kun je het kneden tot bolletjes.

Op het bord

Serveer één vis per bord, besprenkel met saus en leg een bol fufu naast de vis. Serveer met een salade naar keuze.

Eet smakelijk!

Kijk de aflevering op YouTube
Kijk de aflevering op YouTube
Of maak een Perzische Tapasplank met Mehdi
Of maak een Perzische Tapasplank met Mehdi
Volg 'Op de Kaart' op YouTube
Volg 'Op de Kaart' op YouTube
--:--