Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oproepen van geesten gevaarlijke nieuwe hype

#charliecharliechallenge

De Charlie Charlie Challenge is op sociale media de hype van het moment. Duizenden jongeren wereldwijd gingen de uitdaging al aan en zetten er een filmpje van online. Niets nieuws onder de zon zou je denken. Maar deze nieuwe hype is in tegenstelling tot andere ‘challenges’ die in het verleden viraal gingen, behoorlijk gevaarlijk.

Deel:

De ‘Charlie Charlie Challenge’ is geïnspireerd op het eeuwenoude Ouijabord. Het idee is dat je een papier in vier vakken verdeeld door gebruik te maken van twee potloden die je boven elkaar ligt in de vorm van  een kruis. Op het papier staan zowel links als rechts de woorden ‘ja’ en ‘nee’. Vervolgens stel je een vraag aan Charlie, de Mexicaanse geest. Bij een ‘succesvolle’ poging zou het bovenste potlood draaien en wijzen richting ‘ja’ of ‘nee’ bij wijze van antwoord. Deze nieuwe hype is vooral in de Verenigde Staten heel populair, maar ook in ons land is deze bizarre rage aan een opmars bezig.

Henk Rothuizen (spreker) geeft aan waarom je beter niet aan deze hype kunt meedoen. Henk: "Eigenlijk zou het simpele antwoord 'omdat God het verbiedt' voldoende moeten zijn. Blijkbaar laat je je in met een andere wereld dan waarvoor jij bestemd en geschapen bent. Jezus noemt het de duisternis, waarin waarheid leugen wordt, respect uitbuiting, en vrijheid slavernij. God verbiedt het omdat Hij wil dat je vrij blijft en niet gebonden wordt. Typ het woord 'geesten' maar eens in je elektronische bijbel en lees waar je je mee inlaat."

Jos van Gospeltime schrijft er het volgende over: "Veel jongeren houden zich bezig met het oproepen van geesten en zien het als een onschuldig spelletje. De Bijbel waarschuwt duidelijk voor dergelijke praktijken. In de geestelijke wereld is een machtsstrijd gaande tussen God en Satan. Door het oproepen van geesten stel je jezelf bloot aan geestelijke krachten, die bezit van je kunnen nemen. Misschien merk je in het begin er niet zoveel van, maar geleidelijk aan kan de duivel je in zijn greep nemen. Een van zijn tactieken is juist om mensen te doen laten geloven dat het oproepen van geesten niet gevaarlijk is. Hou je verre van deze praktijken zou ik je willen adviseren! Richt je hart op God in plaats van bezig te zijn met occulte zaken. Vertrouw op God en je zult merken dat je dan pas echt in volledige vrijheid leeft." 

Ook Eline van Huis van Belle schreef een interessante blog over de gevaren van dit ogenschijnlijk onschuldige spel.

In Amerika ontstaan ook diverse initiatieven die aangeven dat het gevaarlijk is om mee te doen aan de Charlie Charlie hype. Eén daarvan is onderstaand filmpje waarbij opgeroepen wordt om te gaan voor de Jesus Jesus Challenge met de volgende 'ja' en 'nee' woorden:

Ja! Jezus brengt vrede
Nee! Hij zal je nooit alleen laten
Ja! Hij houdt van je
Nee! Hij zal je nooit wegsturen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--