Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Organist Arjan Breukhoven creatief tijdens coronacrisis

'Laat zich 't orgel overal...'; concerten zelfs op Facebook

Deel:

Het regent annuleringen, afzeggingen en afgelastingen van evenementen. Ook muziekevenementen worden tijdens de coronacrisis zwaar getroffen. Zo moest organist, pianist en dirigent Arjan Breukhoven al zijn concerten afzeggen. In het radiomagazine EO Live vertelt hij over deze strop voor de muziekwereld en de creatieve oplossing die hij bedacht.

“Goedenavond. Hier vanuit mijn huis in Rotterdam alweer een live Facebookconcert.” Zo begint Arjan de dinsdagavond. Normaal gesproken staat in deze tijd zijn agenda bomvol met afspraken, concerten en andere evenementen. De wereld leeft muzikaal toe naar Pasen, maar daar gaat door het coronavirus een dikke streep doorheen. Geen concerten, geen Matthaüs Passion en geen koren die gedirigeerd moeten worden. “Alles is afgelast”, zegt Arjan. “En ook een reis naar Amerika voor een concert gaat niet door.”

Concerten goed 'bezocht'

Om de muziekliefhebber niet helemaal verstoken te laten blijven van zijn muzikale optredens, geeft Arjan Breukhoven nu live concerten op Facebook. “Ik speel gewoon op het orgel in mijn woonkamer en soms op orgels in kerken," vertelt hij in EO Live. "De ene keer alleen, soms met andere muzikanten."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Arjan Breukhoven EO Live Facebook concerten
Het zijn moeilijke tijden voor musici, maar Arjan Breukhoven bereikt zijn publiek via Facebook.

"Iedere avond ga ik rond half acht live op mijn Facebookpagina. De opname blijft dan een dag staan.” En zijn Facebookconcerten vallen in de smaak, ziet hij. “Ze worden goed bekeken; de stream heeft duizenden views.”

'Bach blijft'

Breukhoven is ook een liefhebber van Bach en kenner van de componist. Waar de EO bijvoorbeeld het evenement Matthaüs aan de Maas moest afgelasten, ziet de organist ook de beroemde uitvoeringen van de Matthaüs Passion in het water vallen. Maar geen nood: “Bach gaat zeker voorbij komen tijdens mijn Facebookconcerten.”

EO Live: Arjan Breukhoven

Arjan Breukhoven is zaterdag te gast bij Yvonne Sprunken in EO Live. De organist, pianist en dirigent vertelt over de lege muziekagenda, zijn Facebookconcerten en een sprankje Bach vlak voor Pasen.

Zaterdag 21 maart, 19.00 uur, NPO Radio 5

--:--