Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Originele en duurzame decembercadeaus voor de feestdagen

Héél veel tips om jouw (schoon)moeder, vriendin of zus te verrassen

Leuk, zo’n decembermaand met al die feesten, maar wat moet je nú weer geven aan je schoonmoeder, zus, vriendin of collega? Wij stelden een lijst samen met originele en duurzame cadeaus.

Deel:

Je herkent het wel: vlak voor Sinterkerst-en-Nieuw spring je op je fiets richting de eerste de beste cadeauwinkel of klik je nog snel je winkelkarretje vol op Bol.com. En dan kom je wéér aan met een kaarsenhouder, douchegel of afgezaagd boek. Hoeveel leuker is het om iets te geven waar je die ander écht mee verrast en waar ze nog jarenlang plezier van heeft?

Wij hebben allerlei ideeën voor een origineel cadeautje voor je verzameld. De prijzen variëren van een paar euro tot… zo gek als je het zelf wilt maken. En vooruit, de meeste tips zijn ook leuk voor heren.

1. Een uitje

Het hangt er natuurlijk een béétje vanaf wie je het cadeau doet, maar een uitje is altijd leuk om te geven!

  • Trakteer haar op een museumbezoek. Met een klassieker als het Rijksmuseum of het Mauritshuis zit je altijd goed, maar helemaal leuk is als je net even dieper nadenkt. Heeft ze een opvallende hobby of interesse? Kijk of er een museum of tentoonstelling over dat thema is. In Museum Catharijneconvent in Utrecht bewonder je religieuze kunst, met WONDR Experience in Amsterdam maak je Instagrammers blij en het Afrika Museum in Berg en Dal laat de kunst en cultuur van Afrika zien.  
  • Doe haar een dagje stad cadeau. Altijd leuk om samen een nieuwe plaats te ontdekken! Betaal zelf bijvoorbeeld de benzine- of treinkosten en een koffie (met taart!) of lunch. Tips voor koffie en/of leuke hebbedingenwinkels: Kat in ’t Bakkie in Dordrecht, Dots. Conceptstore in Gorinchem, Green UP Warenhuisin Utrecht en Afslag 29 in Middelburg.
  • Waar wordt ze blij van? Bedenk daar een leuk uitje bij. Houdt ze van de natuur? Ga fietsen door Nationaal Park De Hoge Veluwe. Is ze toe aan rust? Ga samen naar de wellness. Is ze into films of musicals? Ga naar de bioscoop of het theater! Of bezoek samen een concert van een artiest waar jullie allebei blij van worden.
  • Neem haar mee uit eten in een restaurant waar je altijd nog eens heen wilt – of ga gezellig op high tea of high wine

Tip: Wil je niet met ‘lege handen’ aankomen? Pak een ui in – wel even uitleggen bij het uitpakken dat het cadeau een ‘uitje’ is natuurlijk. Creatievelingen kunnen zelf een ticket in elkaar knutselen.

Tip 2: Liever niet met z’n tweeën op stap? Je kunt de bon ook voor een of twee personen maken, zodat ze zelf kan kiezen met wie ze gaat. Bonuspunten als jij – als ze kinderen heeft – aanbiedt om op te passen natuurlijk.

2. Duurzame kleding en accessoires

Wie wordt er nu niet blij van kleding, sieraden en tassen? Doe haar een mooi item cadeau waar een verhaal achter zit. Fast fashion is passé: wij gaan voor kleding en accessoires die jarenlang meegaan én die niet iedereen draagt.

  • Common & Senseis een eerlijk kledingmerk uit Utrecht. Met sierlijke jurkjes, fijne truien en toffe sieraden. Hun winkeltje zit in het duurzame warenhuis Green UP, waar je nog veel meer originele merken en hebbedingen vindt – leuk om te combineren met een dagje in de Domstad dus!
  • Bianca van Studio Creakip maakt de leukste oorbellen. Haar Like the Clay-collectie is populair – wees er snel bij als ze die op haar website zet! Ook bij ClaybyLuusvind je handgemaakte oorbellen. Ze verkoopt ze via haar Instagram-account. Kijken! 
  • Zuri Kenya brengt een stukje Afrika naar Nederland: met prachtige handgemaakte tassen, sieraden en manden. ‘Zuri’ is Swahili voor ‘mooi’. En dat is het zeker!
  • Komen haar grijsblauwe ogen mooi uit in die blauwe trui, maakt beige haar flets of straalt ze juist in okergeel? Geef haar een kleurenanalyse cadeau – dé oplossing tegen miskopen.
  • In Goes zit een tweedehandswinkel waar je blij van wordt: Deeltwee. De winkel wordt gerund door vrijwilligers en de opbrengst gaat naar goede doelen. Wie weet vind je er een vintagejasje of hippe jeans! Bekijk meer leuke tweedehands kleding- en kringloopwinkels in Nederland.

3. Speciaal voor foodies

Houdt ze van koken en eten? Verras haar met originele producten waarmee ze kan losgaan in de keuken.

  • Maak een boodschappenmand met niet-standaard producten uit de supermarkt. Leef je uit op de Oosterse afdeling of ga naar de biologische hoek. Ter voorbereiding kun je een Ottolenghi-kookboek doorbladeren – allerlei producten die je niet standaard in huis hebt ;)
  • Steun de boeren en tuinders: koop iets lekkers bij een boerderijwinkel bij jou in de buurt of ga naar een leuke natuurwinkel of -speciaalzaak. Bij De Werkbijin Veenendaal verkopen ze bijvoorbeeld allerlei soorten honing.
  • Geef een leuke keukentool, zoals een hamburgerpers, een poffertjespan of een wafelijzer. Helemaal leuk als je er een pakketje van maakt waar de ingrediënten bij zitten. Tip: ga voor kwaliteit, je wilt wel dat deze apparaten lang mee gaan.

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!

Doe mee!

4. Iets leuks voor in huis

Skip de kaarsen van de HEMA en de Blokker-theemokken. Ga voor een uniek item voor in huis, gemaakt door een kleine ondernemer en/of van eerlijke herkomst. Win-win.

  • ‘Joy to the world’, ‘Vrede op aarde’ en ‘Kom, laten wij aanbidden’: de raamstickers van Studio Saar & Pien zijn perfect voor december. Een stukje evangelisatie in je straat (als je ‘m aan de voorkant van je huis plakt) én je steunt er een goed doel mee.
  • In deze koude wintermaanden kunnen kaarsen natuurlijk niet ontbreken in huis. De kaarsen van Colza.nl zijn handgemaakt in Elburg, 100 procent vegan én beschikbaar in allerlei geweldige vormen.
  • Een gezellige theemok, een sieradendoos met stippen of een bloempotje op pootjes: de ontwerpen van Piece of Clay zijn een fleurige toevoeging aan je huis!
  • Bij We are Golden kun je gepersonaliseerde cadeautjes laten maken, zoals houten naambordjes, bedrukte leren sleutelhangers en taarttoppers.  
  • Een kale muur vrolijk je op met een handgemaakte regenboog of maan van Studio Luna. Helemaal leuk voor een kinderkamer!
  • Met een plant zit je altijd goed. Kijk rond bij de plantenwinkel om de hoek of bezoek een hippe zaak zoals Planty of Leaves in Ede of Plantaardig in Middelburg.

Tip: meer leuke duurzame cadeautjes voor in en rondom huis vind je onder andere op de webshop June-store.nl. Wij interviewden eigenaresse Marieke.

5. Mooi staaltje techniek

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een ‘duurzaam’ cadeau, maar hoe leuk is het om iets te geven wat ze vaak gebruikt en praktisch is?

  • Geef haar een Instax-camera, zo een waar de fotootjes meteen uit komen rollen. Stimuleer je haar meteen om een plakboek te maken.
  • Zoek je een cadeau voor iemand op leeftijd? Oradiois een eenvoudige muziekspeler, speciaal voor oudere mensen die niet goed kunnen omgaan met al die knopjes en apps.
  • Met die duizenden foto’s op onze mobiele telefoon komt het er vaak niet van om de foto’s te laten afdrukken. De oplossing: een digitaal fotolijstje! Vooral leuk om als kinderen cadeau te doen aan je (schoon)moeder. Je uploadt nieuwe foto’s gewoon via een app op je telefoon.
  • Weet je dat ze spaart voor iets groots, zoals een nieuwe stofzuiger, zo’n fancy televisie op pootjes of een airfryer? Geef haar een giftcard voor een mediawinkel. Klinkt suf, maar zo draag je wel bij aan iets wat ze veel gaat gebruiken – en als het goed is lang meegaat.

6. Posters en kaartjes

Er zijn zóveel creatievelingen in Nederland die prachtig kunnen tekenen en/of handletteren. Doe je vriendin of familielid een mooie kaartenset of poster cadeau! Leuk om vast te pinnen op een prikbord of neer te zetten op een plankje.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zélf een kaartje of poster te maken.

7. Geen categorie

… omdat niet alles in een hokje te stoppen is.

  • Als je het over duurzaamheid hebt, heb je het over Bambook. Een uitveegbaar notitieblok. Lekker praktisch! Vooral voor de vrouw die houdt van lijstjes maken.  
  • Duurzaam én waardevol: een fotoshoot! Speur rond op Instagram voor een fotograaf bij jou in de buurt (de meeste fotografen delen er hun portfolio) of ga na bij welke vriendinnen (of random Facebookvrienden) je de bruiloftsfotografie mooi vond.
Voorkom decemberstress – 15 tips om tot rust te komen tijdens de drukke feestdagen

Lees ook over:

Voorkom decemberstress – 15 tips om tot rust te komen tijdens de drukke feestdagen

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--