Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Orlando Bottenbley: 'Bezetenheid bestaat echt'

Predikant in podcast 'ZOUT!' over bevrijdingspastoraat

Deel:

Lijdt iemand die 'bezeten' is, aan een psychische ziekte, of is die persoon echt in de greep van een kwade geestelijke macht? Bestaat zoiets überhaupt? En hoe herken je waarmee je te maken hebt? Voor ZOUT!, een EO-podcast over smaakmakers in Nederland, gaat psycholoog Marieke Meijer op bezoek bij dominee Orlando Bottenbley.

In de Bijbel staat een aantal verhalen waarin Jezus demonen uitdrijft. Denk bijvoorbeeld aan Mattheus 8:28-34. Deze geschiedenis speelt zich af buiten het landgebied van Israël, namelijk in Dekapolis (betekenis: tien steden), een landstreek ten oosten van het meer van Galilea. Jezus bevrijdt daar een man die bezeten was van een groot aantal demonen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Marieke Meijer ZOUT!
Marieke Meijer verdiept zich in de podcast 'ZOUT!' in bevrijdingspastoraat.

Veel hedendaagse psychologen en psychiaters weten zich geen raad met dit soort verhalen. De bezeten mensen uit deze Bijbelverhalen zouden in werkelijkheid aan psychische kwalen hebben geleden. Maar mag je het daarmee afdoen?

Helpt bevrijdingspastoraat?

Psycholoog Marieke Meijer gaat in de nieuwste aflevering van ZOUT! op bezoek bij predikant Orlando Bottenbley. Hij was ruim 25 jaar dominee in de baptistenkerk in Drachten. De kerk groeide uit tot een megakerk met 3500 bezoekers per zondag. Een jaar of drie geleden ging hij terug naar Amsterdam, waar hij als pas afgestudeerde theoloog begon, en ook hier groeit de gemeente. Hoe kan het dat kerken groeien als Bottenbley ten tonele verschijnt? En waarom groeien andere kerken niet? 

Je kunt zo vastzitten dat je niet vrij komt door een gebedje uit te spreken

Wat Marieke ook intrigeert: zowel in Drachten als in Amsterdam vindt er in de gemeente van Bottenbley bevrijdingspastoraat plaats. Er wordt gebeden om verbreking van slechte geestelijke banden en demonen worden uitgedreven. "Je kunt zo vastzitten dat je niet vrij komt door een gebedje uit te spreken," zegt de predikant hierover. Maar hoe werkt dat dan, waarin verschilt bevrijdingspastoraat van psychotherapie en waarom is zoiets nu nog nodig? 

Luister hier naar 'ZOUT!' met Orlando Bottenbley

In de Podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. In de nieuwste aflevering gaat Marieke langs bij Orlando Bottenbley, die in zijn loopbaan als predikant veel voorbeelden tegengekomen van ‘gebondenheid en bezetenheid’. In deze nieuwe aflevering beschrijft hij wat de verschillen zijn en legt hij uit wat het belang is van Bijbels bevrijdingspastoraat. Luister hier naar het gesprek met Orlando Bottenbley.

--:--