Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oud-snowboardster Nicolien Sauerbreij deelt de belangrijkste momenten uit haar sportcarrière

Kijk 'Meer dan goud', vrijdag 16 december om 21.25 uur op NPO 1

Ze kon pieken door razendsnel te dalen van bergen en kunstsneeuwbanen, is tegenwoordig sportmasseur en haar leven lang al sportverslaafd, in het bijzonder op het gebied van snowboarden. In ‘Meer dan goud’ deelt Nicolien Sauerbreij de momenten waar ze trots op is, maar ook de grootste lessen die zij daaruit heeft mogen leren.

Deel:

Nicolien Sauerbreij klimt als kind liever in een boom dan dat ze voor de televisie zat. Al op jonge leeftijd bevond zij zich in de sneeuw. In haar prijzenkast bevinden zich onder meer acht wereldbeker-medailles en een zilveren WK-medaille. Maar liefst vier keer beklimt de snowboardster de Olympus en in 2010 glijdt Sauerbreij als winnaar naar beneden. Nicoliens prestatie in Vancouver is het eerste Nederlandse goud in de sneeuw ooit.

Een vrije jeugd

Nicolien is geboren in het Utrechtse dorp(je) ‘De Hoef’. Ze kijkt razend enthousiast terug op haar jeugd. ‘Ik vind zelf dat ik een ontzettend leuke jeugd heb gehad, waarbij ik alleen maar buiten midden op de weilanden kon zijn en wortels mijn snoepjes waren. Ik ben opgegroeid zonder televisie en was druk bezig met sporten, vlotten bouwen, fietsen en rennen.’ Als jong meisje was Nicolien altijd al erg sportief en stoer. Ze had een aversie tegen alles dat meisjesachtig was; jurkjes, lakschoentjes, de kleur roze en poppen. Totdat Nicolien twaalf was heeft ze een kort kapsel gehad. Vlak na de basisschool besloot ze toch maar haar haar te laten groeien.

Van skiën naar snowboarden 

Ze begon ooit met skiën, omdat haar vader skileraar was in Hoofddorp maakte ze al gauw ook kennis met de sport waar zij Olympisch goud mee heeft gewonnen: snowboarden. De winkeleigenaar van de wintersportartikelen heeft haar toen benaderd om naast het skiën ook eens te gaan snowboarden. Haar vader heeft haar het meest geïnspireerd om te beginnen met snowboarden en al snel ging dit zo goed dat Nicolien mee mocht oefenen met het seniorenteam. Dezelfde winkeleigenaar vroeg aan haar of ze mee zou willen doen met het Nederlands Kampioenschap. Ze besloot mee te doen en moest het op twaalfjarige leeftijd opnemen tegen meiden van 18. Hier behaalde ze haar eerste kampioenschap in snowboarden en werd het fundament gelegd voor haar sportcarrière.

Het wax-schandaal

In december 2001 heeft Nicolien haar eerste wereldbeker podiumplek behaald. Hierdoor kreeg ze de bevestiging dat ze op de goede weg was. Ook kwalificeerde ze zich direct voor de Olympische spelen in Salt Lake. Nicolien was positief en had zoveel energie voor dit toernooi. Totdat alles anders liep dan verwacht. Op het moment dat een Oostenrijker de verkeerde wax onder haar snowboard plaatste, verloor ze een van haar belangrijkste wedstrijden. In ‘Meer dan goud’ vertelt Nicolien wat dit moment met haar heeft gedaan en hoe ze dit wist om te zetten in haar grote overwinning in Vancouver in 2010.

Kijk 'Meer dan goud' met Nicolien Sauerbreij op vrijdag 16 november om 21.25 uur op NPO 1 of stream de aflevering op jouw moment via NPO Start.

--:--