Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Oudere vrouwen worden in veel landen gemarginaliseerd’

Dorcas lanceert campagne Portraits of Power

Dorcas start een nieuwe editie van de campagne Portraits of Power. Tijdens de laatste editie vertelden vrouwen uit conflictgebieden hun verhaal en werden zij geportretteerd. Vanaf 1 oktober – Internationale Ouderendag – staan de rechten van ouderen centraal.

Deel:

“Ouderen, met name vrouwen, worden in veel landen gemarginaliseerd,” vertelt Linda den Boef, woordvoerder van Dorcas. “Vanuit de organisatie zien wij dat veel oudere vrouwen in de landen waar wij werken met twee vormen van uitsluiting te maken hebben: leeftijdsdiscriminatie en seksisme.”

Kun je een voorbeeld noemen van een situatie waarin deze vrouwen gemarginaliseerd worden?
“Oudere vrouwen uit oorlogsgebieden als Syrië hebben minder mogelijkheden om te vluchten. Soms zijn zij fysiek minder goed in staat om een veilige haven te zoeken of krijgen ze er niet de juiste hulp. In verschillende culturen is het voor deze mensen ook moeilijk om alleen te reizen, omdat ze verplicht in het gezelschap van een man moeten verkeren. Veel ouderen blijven achter in een conflictgebied, verstoken van hulp.”

Wat kan ik doen om deze ouderen te steunen?

Ook tijdens de coronacrisis schortte het in veel landen aan hulp voor ouderen, volgens Linda. “Neem bijvoorbeeld de ouderen van het Moldavische platteland. Hun (klein)kinderen zijn vaak naar de stad vertrokken om te werken of studeren. En zij stonden er vaak alleen voor. Die eenzaamheid werd versterkt door de strenge lockdowns.”

Hoe krijgt deze campagne concreet vorm?
“In deze campagne staan de bijzondere levensverhalen van een aantal vrouwen die de 55 gepasseerd zijn centraal. De verhalen komen uit Egypte, Libanon, Roemenië, Tanzania, Moldavië en Syrië – zes landen waar Dorcas actief is. Zo leerden we de Syrische Sabriye (55) kennen. Haar man dwong hun kinderen te stoppen met school, iets waar Sabriye het niet mee eens was. Ze zet zich nog steeds in voor het recht op onderwijs, volgens haar het sterkste wapen tegen onwetendheid. Vrouwen als zij putten kracht uit hun verleden en zijn op hun leeftijd nog steeds van betekenis voor de mensen om hen heen en verder weg. Door verhalen van onder andere Sabriye te vertellen, willen we laten zien dat deze oudere vrouwen sterk, bekwaam en waardevol zijn.”

Lees ook: De Bijbel voor 190 miljoen mensen
Lees ook: De Bijbel voor 190 miljoen mensen

Wat hopen jullie met de actie te bereiken?
“We proberen beleidsmakers en mensen van maatschappelijke organisaties aan te spreken, die hopelijk geïnspireerd raken en gaan besluiten zich in te zetten voor de rechten van ouderen in lage-inkomenslanden. Maar we hopen ook dat iedereen die van de campagne hoort, wordt geactiveerd en dat mensen zich gaan afvragen: wat kan ik doen om deze ouderen te steunen? Het zou mooi zijn als de actie voor een stukje bewustwording zorgt. Het maakt niet uit welke leeftijd iemand heeft: iedereen is waardevol.”

Tekst: Lukas ten Napel

Beeld: Portraits of Power | Dorcas

--:--