Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Over 'goed scheiden' (1) - valkuilen

‘Het gaat niet over de afwas, maar over je gezien en gehoord voelen!’

Bij Eva schrijven we veel en graag over het goed houden van je relatie en het werken aan relatieproblemen. Maar de verdrietige werkelijkheid is dat ook veel christenen scheiden. Daarom een tweeluik over ‘goed scheiden’ met twee ervaren scheidingsmediators. In deel 1 bespreken zij de valkuilen die ze tegenkomen in hun praktijk.

Deel:

Is ‘goed scheiden’ überhaupt wel mogelijk?

De twee dames aan de andere kant van de tafel knikken beslist. Ja, het is mogelijk! Voor advocaat/mediator Marijke Lont (41) en mediator/scheidingsspecialist Anneloes van Deest (38) is de begeleiding van stellen in deze stressvolle periode dagelijkse kost. In dit gesprek ruimen ze ook graag het misverstand uit de weg dat mensen ‘wel heel makkelijk gaan scheiden’. Marijke: “Mensen nemen niet makkelijk zo’n besluit. Vaak heeft het een ontzettend lange aanloop voordat ze bij mij aan tafel zitten.” Anneloes: “Ik zie geen luchtigheid rond scheiding, maar vooral veel angst en onzekerheid. Zeker in christelijke kring zie je veel angst voor oordeel van vrienden, familie, van de kerk.”

In de praktijk zie ik dat het ook anders kan

Juist omdat het zo lastig is, geloven beide mediators in de waarde van de hulp die ze bieden. Hun ervaring is dat de meeste stellen er uitkomen. Op een aantal uitzonderingen na, als er bijvoorbeeld sprake is van heftige persoonlijkheidsproblematiek of verslaving. Anneloes: “Er is zoveel aandacht voor vechtscheidingen. Dan lijkt het alsof het altijd slecht gaat. In de praktijk zie ik dat het ook anders kan.” Natuurlijk gaat goed scheiden niet vanzelf. “Het gaat 9 van de 10 keer niet over de afwas, maar over je gezien en gehoord voelen. Binnen mediation is daar alle ruimte voor.”

In het ingewikkelde proces van een scheiding zijn er valkuilen:

  1. De ander willen blijven controleren/ beïnvloeden.
  2. De scheiding goedkoop en snel willen regelen.
  3. Jullie kinderen te veel bij alle besluiten betrekken.
  4. Verwachtingen houden op partnerniveau.
  5. Je laten leiden door je emoties.

Verschillend

scheidingsmediator valkuilen bij scheiding
Anneloes van Deest.

Marijke: “Je ziet vaak dat ouders op een verschillende manier invulling geven aan de zorg voor de kinderen. De een is ook vaak dominanter in de opvoeding. Maar je kunt niet voor de ander invullen hoe die de zorg moet doen na de scheiding. Dat er bijvoorbeeld in het ouderschapsplan moet staan dat er vegetarisch gegeten moet worden: ik heb meegemaakt dat ouders elkaar tot in detail instructies geven door bijvoorbeeld voor te schrijven welke recepten gemaakt moeten worden.” Anneloes: “Dat willen blijven controleren is wel begrijpelijk. Veel vrouwen vervullen een hoofdrol in de dagelijkse opvoeding. Dat betekent dat de periode tijdens en na een scheiding ook echt een proces is van leren loslaten.”

Je kunt een kind niet vragen om te kiezen ten gunste van mama of papa.

Marijke: “Wat ik ook tegenkom is dat voortdurend wordt gezegd ‘wat willen de kinderen?’. Alleen leg je op die manier veel te veel verantwoordelijkheid bij de kinderen.” Anneloes: “Je kunt een kind niet vragen om te kiezen ten gunste van mama of papa. Dat is net alsof je vraagt: wat zullen we doen; halen we je linker- of je rechterbeen eraf.” 

Snelle scheiding

scheiden valkuilen scheiding tips mediator
Marijke Lont.

Het mag duidelijk zijn dat scheiden geen eenvoudig proces is. Toch struikel je op internet over de bedrijven die snelle en goedkope scheidingen aanbieden. Marijke: “Er is wettelijk een aantal onderwerpen dat je moet regelen als je kinderen hebt: hoe verdelen we de zorg en de kosten, wat wordt het hoofdverblijf en hoe informeren we elkaar? Het is heel belangrijk om die basisdingen goed en toekomstbestendig te regelen in een ouderschapsplan. Daarnaast is aandacht nodig voor de financiële en fiscale aspecten (zie deel 2). Maar er zijn heel veel onderwerpen die je niet tot in detail moet willen regelen: ouderavonden, haal- en brengroosters van de voetbalclub, de rol van eventuele toekomstige partners, verhuizingen, om wat voorbeelden te noemen.”

Het is belangrijk dat beide partners weten waarom ze gaan scheiden

Anneloes: “Ook als er geen kinderen zijn is een scheiding heftig. De emotionele onthechting is een serieus punt. De waaromvraag moet beantwoord zijn. Oftewel; het is belangrijk dat beide partners weten waarom ze gaan scheiden. Niet dat je het met elkaar eens hoeft te zijn, maar als de reden duidelijk is, helpt dat in de verwerking van de scheiding. Voor de meeste mensen geldt dat ze daar hulp bij nodig hebben.”

Kapotmaken

Wijsheid is hard nodig, benadrukken beiden. Anneloes: “Veel mensen hebben een bepaald beeld van hoe een scheiding hoort te gaan: je hoort ruzie te hebben, je kunt niet meer samen naar dezelfde kerk gaan. Je kunt geen verjaardagen meer samen vieren. Men kan daar erg in vast zitten. Daar wil ik graag verandering in brengen.” Marijke: “De kracht van woorden is enorm. Mensen kunnen elkaar maken en breken. Ik zie christenen die elkaar bijna kapotmaken. Dan mis ik de liefde wel. Dus pleit ik ervoor beslissingen niet alleen te nemen op basis van je gevoel. Natuurlijk is ruimte voor emoties nodig, maar alles zeggen wat je voelt en denkt is niet altijd wijs. Soms is zwijgen beter.”

Lees hier de tips die Marijke en Anneloes mee willen geven!

 

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--