Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overeind blijven bij autisme

Zes tips van Netty voor mantelzorgers in een gezin met autisme

Hoe blijf je als mantelzorger overeind als je in je gezin te maken hebt met autisme? Netty Dijkstra weet uit eigen ervaring hoe groot de impact hiervan is. Inmiddels kan ze haar eigen grenzen veel beter bewaken. Zes tips van Netty.

Deel:

Zes tips van Netty voor mantelzorgers in een gezin met autisme:

1. Family & Friends
Een sterk netwerk van mensen en familie om je heen is heel belangrijk! Een luisterend oor, weten dat mensen voor je bidden en je ervaringen relativeren. Gedeeld smart is halve smart!

2.Het bos in
Hoe intensief de zorg voor je kind ook is, probeer in je agenda tijd voor jezelf in te plannen. Ik maakte bijvoorbeeld dagelijks een wandeling, of ik ging een half uur piano spelen. Gewoon om even mijn gedachten te verzetten en je op iets anders te richten. Gun jezelf die tijd!

3.Psalmen doen je goed!
Ook al ervaar je Gods nabijheid niet, lees toch elke dag in je Bijbel. Ik las veel in de psalmen, soms zomaar één tekst per dag. Psalmen zijn zo troostrijk en ik vond er veel herkenning in.

Gun jezelf die tijd!

4.Kennis geeft inzicht
Probeer zoveel mogelijk kennis over het ziektebeeld van je kind te verzamelen. Hoe meer kennis, hoe beter je je kind en zijn of haar gedrag leert begrijpen. En hoe beter je er ook mee kunt omgaan. Dat maakt het leven beter te doen.

5.Samen delen
Mensen spreken die in soortgelijke situaties zitten, kan enorm helpen om je eigen situatie in een ander licht te zien. Lotgenoten weten als geen ander wat je meemaakt.  Je kunt elkaar tips geven en naar andere ervaringen luisteren.

6.Poetsen
Als je het jezelf maar enigszins kunt permitteren, neem dan een hulp in de huishouding. Wij hebben iemand die drie uur per week ons hele huis schoonmaakt, dat neemt zoveel werk uit handen. Heerlijk dat je daar niet over na hoeft te denken. Je moet al zoveel ballen in de lucht houden!

Lees het persoonlijke verhaal van Netty over de impact die autisme heeft in haar gezin.

Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

--:--