Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Özcan Akyol houdt ons spiegel voor in nieuw seizoen 'De neven van Eus'

Iedere zondag, 20.20 uur, NPO 2

In een nieuw seizoen van 'De neven van Eus' (NTR) gaat schrijver en journalist Özcan Akyol opnieuw op reis door Turkije. Deze keer wordt hij niet rondgeleid door familieleden, maar is een reeks thema’s het uitgangspunt voor zijn zoektocht. “Turkije is een smeltkroes van culturen die niet iedere Nederlander kent; maar er zijn ook veel raakvlakken tussen beide landen.”

Deel:

“Zo delen we de ondernemersgeest en het pragmatisme”, legt Eus uit. “En de vele Turkse Nederlanders hebben onze samenleving ook veranderd. Na het stappen haalde je vroeger een broodje bal, nu is het shoarma of döner kebab. En talloze Nederlanders vliegen naar de Turkse kust voor een all-invakantie.”

Halal resort 

“Maar wat Nederlanders vaak niet weten, is dat die all-invakanties er nu ook zijn voor toeristen uit het Midden-Oosten. Zij komen niet voor sterke drank en bikini’s. Alles is in die resorts halal en mannen en vrouwen trekken gescheiden op.”
Velen reizen ook naar het islamitische Turkije voor een cosmetische operatie. Hoe is dat met elkaar te rijmen? En hoe gaat het land met minderheden om? Om dat te ontdekken, gaat Eus onder meer langs bij Aramese en Armeense christenen.

Vluchtelingen tegenhouden

“Ik wil de kijker ook een spiegel voorhouden en uitdagen om zaken vanuit het Turkse perspectief te bekijken”, vertelt Eus. “Het is handig voor Europa dat het land vluchtelingen tegenhoudt, maar in de eerste aflevering zien we tot welke maatschappelijke ontwrichting dit in Turkije leidt.”

De neven van Eus

Vanaf 4 september, iedere zondag, 20.20 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--