Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paasvuur naar Oekraïne

Arjan Lock in Oekraïne met Paaskaarsen

Het is bijna twee maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. En al bijna twee maanden zien we de meest vreselijke verhalen en beelden voorbijkomen op tv. Als Nederlander voel je, je dan machteloos als je de nood en het leed ziet. En dan wordt het Pasen.

Deel:

Een belangrijk christelijk feest dat door miljarden gevierd wordt wereldwijd. Maar wat valt er te vieren als er zo veel verdriet en pijn is in Oekraïne? Tegelijkertijd is Pasen het feest van de opstanding na de dood en ook dat het leed en de pijn niet het laatste woord hebben. Die boodschap willen we in een speciale ‘Paasuitzending’ van Crux brengen naar de mensen in Oekraïne.  

Paasboodschappen

Daarom hebben we drie Paasboodschappen en gebeden opgenomen bij drie belangrijke christelijke leiders in Nederland voor bijzondere mensen in Oekraïne om hen een hart onder de riem te steken. Zo spreekt bisschop De Korte een bemoediging uit voor priester Grzegorz Draus die meer dan 200 vluchteling opvangt en dagbesteding probeert te geven in zijn kerk. Hannelise Tvedt, de geestelijke leider van het Leger des Heils in Nederland, heeft een zegenbede voor heilssoldaat, Sergei Nika, die op het punt staat om zijn huis te verlaten vanwege de oorlog. René de Reuver, de hoogste in ambt bij de Protestantse Kerk in Nederland, heeft een boodschap voor Petro Mayba die als priester in oorlogstijd gewoon op zijn post blijft om 100’den mensen te helpen om te vluchten. 

Paaskaars

Al deze bemoedigende boodschappen worden meegenomen door Arjan Lock, presentator en EO-directeur, naar Oekraïne. Daarnaast heeft Arjan ook van deze drie christelijke leiders een Paaskaars meegekregen. Eigenlijk met de gedachte om licht te brengen daar waar duisternis is. Uiteindelijk is het in deze aflevering van Crux de vraag of het Arjan lukt om deze kaarsen en ook de boodschappen te kunnen brengen bij deze bijzondere Oekraïners in oorlogsgebied.  

Kiev

En dan, als Arjan in Kiev is, ontmoet hij daar een voorganger van de baptistengemeente uit de stad Butcha. Deze voorganger nodigt Arjan uit om mee terug te gaan naar zijn kerk in de door de oorlog verwoeste stad. Naast zijn ontmoetingen met de gelovigen uit Oekraïne die hun vreselijke verhalen vertellen over wat de oorlog met hen doet, grijpen deze beelden van oorlogsmisdaden uit Butcha Arjan erg aan.   

Crux

Je ziet het in Crux, aanstaande zaterdag, 16 april om 19.15 uur op NPO2.

--:--