Pamela wil stoppen met de prostitutie
8 mei 2020 · 19:31
Update: 15 november 2024 · 11:36
Pamela werkt al vijfentwintig jaar als prostituee. Sinds de Wallen dicht zijn heeft ze geen inkomsten meer. Het stoppen met de prostitutie geeft haar veel stress, maar het biedt ook nieuwe kansen en uitzicht een hoopvolle toekomst.
“Ik was achttien toen ik van Ecuador naar Spanje ging, waar ik zou gaan werken in de keuken van een restaurant. Tenminste dat werd me verteld. Ik had tweeduizend dollar bij me, om de eerste kosten te kunnen betalen, maar de restauranteigenaar pakte mijn geld af en schopte me op straat. Ik was wanhopig en wist niet wat ik moest doen. Ik ging een kerk binnen en begon te huilen in de kerkbank. Een vrouw sprak me aan en zij zorgde ervoor dat ik ergens een kamer kon huren. Daar was ik heel blij mee, maar ik had nog steeds geen inkomen.”
Ik had geen andere optie dan tippelen
“Overdag liep ik op straat in Madrid en had ik heel erg honger. Ik belandde in een park waar veel prostituees werken en de mannen die daar waren begonnen me voorstellen te doen. Ik had geen enkele andere optie en ben toen begonnen met tippelen. Het was een afschuwelijke tijd, vaak werd alles wat ik verdiende weer gestolen. Er was heel sterke concurrentie, met nieuwe meisjes werd vaak gevochten. Ik kon amper overleven. Als ik geld had stuurde ik het naar mijn familie, zodat zij eten konden kopen voor de kinderen.”
De herinnering aan Madrid grijpt Pamela aan. Ze wordt emotioneel en aan alles is te merken dat dit een heel zware tijd voor haar is geweest. Na zestien jaar werken op straat in Madrid, besluit ze naar Nederland te komen.
Op de Wallen word je als vuilnis behandeld
“Ik had een vriendin op Facebook, die mij vertelde dat het in Nederland beter was. Het werk in de rosse buurten was veiliger en ik kon meer verdienen. Zo kwam ik in 2011 naar Nederland, met de auto van een vriend. Het is waar dat het in Nederland veiliger is dan op straat in Spanje, maar ook hier is het moeilijk om te overleven. Er zijn vaak problemen met klanten en ik krijg niet altijd betaald wat is afgesproken. Op de Wallen word je als vuilnis behandeld. Het geschreeuw en de beledigingen zijn afschuwelijk. Het is geen normaal beroep en zeker geen waardig bestaan.”
Corona
“Sinds de coronacrisis zit ik thuis en heb ik veel zorgen. Ik huur een kamer in Amsterdam, maar sta niet ingeschreven. Daardoor kom ik niet in aanmerking voor regelingen van de overheid. Ik heb nu geen inkomsten, waardoor mijn familie in Ecuador geen eten heeft. Ik ben heel bang dat ik op straat beland, maar ik heb besloten niet illegaal te gaan werken. Mijn gezondheid is belangrijker. Als ik ziek word is er niemand meer om voor mijn familie te zorgen.”
Nu ik gedwongen gestopt ben met de prostitutie, voel ik veel opluchting
“Ik hoop dat deze crisis een kans biedt om iets anders te gaan doen. Ik wil heel graag ander werk en ben daar nu hard naar op zoek. Scharlaken Koord helpt mij en geeft mij goede adviezen. Een tijdje geleden wilde ik al stoppen met de prostitutie maar toen durfde ik toch niet. Maar nu ik gedwongen gestopt ben voel ik veel opluchting.”
Pamela klinkt hoopvol en is nu met haar maatschappelijk werker aan het zoeken naar ander werk, bijvoorbeeld in de fruitoogsten. Ze lacht bij de gedachte aan een ander bestaan en is blij met de hulp die ze nu ontvangt.
Ik ben nog nooit zo hoopvol geweest dat hieruit kan komen
“Het is eigenlijk raar; medewerkers van Scharlaken Koord kwamen altijd aankloppen en we wisten niet wat we daarmee moesten, maar nu zijn ze er voor ons. Ik voel hun liefde en betrokkenheid, ze staan echt naast mij. Dat geeft me hoop voor de toekomst, ik ben eigenlijk nog nooit zo hoopvol geweest dat ik hieruit kan komen.
Ik vind het vooral heel fijn dat ik nu goed slaap, het daglicht mag zien en een normaal ritme heb. Daar geniet ik van. Ik wil niet terug naar de duisternis.”
Afgelopen woensdag heeft het kabinet besloten dat De Wallen per 1 september (onder voorbehoud) weer open gaan. THDV hoopt dat ze voor die tijd vrouwen als Pamela kunnen helpen aan een andere baan. Zij heeft, en met haar velen anderen, nu een gedwongen time-out van de prostitutiewereld. Dit geeft de tijd na te denken over een andere invulling van haar leven. Die keuzevrijheid wensen we alle vrouwen en mannen in de seksindustrie toe.
Pamela ontvangt elke week een voedselpakket via het THDV Noodfonds. Daarnaast helpt THDV haar met het zoeken naar ander werk en allerlei praktische regelzaken. THDV steunt haar en staat naast haar zolang als dat nodig is.
Help je mee om vrouwen als Pamela te steunen?
www.thdv.nl/noodfonds
Tekst: Simone Schoemaker
Beeld: Schutterstock
Lees ook: van prostituee naar voorganger
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
Hoe werk je aan vrede in woelige tijden?
Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
- Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.