Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pearl Jozefzoon: 'Ik moest mijn ‘sorry dat ik besta’-houding loslaten'

Pearl leerde shinen

Kijk maar niet naar mij, was haar houding vroeger. Maar het is juist zo heerlijk om naar Pearl Jozefzoon te kijken. Naar haar gulle lach, haar sprankelende ogen, haar prachtige kleur. Lees en luister haar verhaal hier!

Deel:

Zingen als beroep

“Toen ik op de havo zat, wist ik niet wat ik wilde doen. Daarom koos ik voor het tussenjaar Switch van Youth for Christ. Ik ging er inwonen en draaide mee in hun muziektheatergroep. Een jaar lang kon ik alles doen wat ik leuk vond: zingen, acteren en dansen. Lekker veilig, in een christelijke omgeving. Ik leerde andere leeftijdsgenoten kennen die van God houden en hield er veel vriendschappen aan over.”

Pearl Jozefzoon: "Ik wilde wel op het podium staan, maar vond het moeilijk om te shinen."

"Ik was een jaar of zeventien en ging voor het eerst uit huis, dus leerde ik een stukje zelfstandigheid. Theater was nieuw voor mij, dus moest ik over grenzen heen, kwetsbaar durven zijn en mezelf leren openstellen. Vóór Switch was ik echt een verlegen meisje. Ik hield van zingen en wist van mezelf dat ik het kon, maar dat was het. Ik wilde wel op het podium staan, maar vond het moeilijk om te shinen. Ik sprak niet veel, keek de kat uit de boom en was voorzichtig met contact maken. Ik moest mijn ‘sorry dat ik besta’-houding loslaten. Ik leerde om mijn muren een beetje te doorbreken; dat ik er mag zijn en zelfverzekerd op het podium mag staan.”

Oetjes en aatjes

Nederland leerde Pearl Jozefzoon kennen door The Voice of Holland. Ze vertelt: "Ik heb me daar uit dwang opgegeven, haha! Ik zat altijd in het achtergrondkoortje. Lekker achterin, verdwijnen in de groep, een beetje oetjes en aatjes zingen, daar voelde ik me comfortabel bij. Jim Bakkum, met wie ik in Hairspray speelde, zei tegen me: ‘Jij moet je echt aanmelden voor een talentenjacht, je hebt zo’n goede stem, je moet gehoord worden.’ Ik dacht: dat is voor mensen die expressief zijn, niet voor mij. Laat mij maar gewoon lekker met rust! Een andere vriend zei: ‘Pearl, er komt nu iets aan dat The Voice heet, daar moet jij je echt voor aanmelden.’ Hij bleef doorgaan, ik luisterde niet. Uiteindelijk heb ik toch een filmpje opgestuurd en mocht ik auditie komen doen.”

Trouw blijven en kwetsbaar zijn

“Stap voor stap mocht ik ontdekken dat ik ook op de voorgrond pas. Vooral dankzij heel veel lieve mensen die op me in hebben gepraat, die me hebben gesteund en bemoedigd dat ik het echt wel kan. Dat ik echt iets te brengen heb met mijn stem en aanwezigheid. Toen ik na The Voice of Holland het land door trok, moest ik mezelf ineens ook gaan presenteren. Wat moest ik zeggen? Zaten mensen er wel op te wachten?

Ook dat was weer een leerschool. Ik voel soms nog steeds spanning op het podium, zeker als ik iets moet zingen uit een genre dat me niet ligt. Dan heb ik het idee dat ik niet geloofwaardig overkom en voel ik een bepaalde nepheid. Maar als ik halverwege het lied de glimlach bij het publiek zie, denk ik: volgens mij vind ik dit toch wel leuk! Het is mijn streven om nummers professioneel neer te zetten, maar ook trouw te blijven aan mezelf en me kwetsbaar op te stellen. Dat blijft een kunst.”

Pearl, wat is je droom?

“O wauw, er is nog zoveel dat ik wil doen! Ik droom van nog een paar mooie albums, concerten op mooie plekken, de wereld zien met mijn gezin, nog meer koren dirigeren. Eigenlijk wat ik nu al doe, maar dan keer vijf.” Vertelt Pearl Jozefzoon stralend. "Ik wil vooral rustig blijven wandelen met God en ontdekken wat Hij van plan is met mij. Ik ben heel benieuwd.”

Bekijk de video: "Kijk maar niet teveel naar mij..."

Soundcloud | Spotify | Itunes

De allereerste Paas-cd van Pearl: help mee!

De 40-dagentijd is voor Pearl Jozefzoon de meest indrukwekkende periode van het jaar. Het is de tijd van bezinning en reflectie. De tijd waarin wij ons voorbereiden op Pasen. Met Pasen vieren we dat Jezus opstond uit de dood nadat hij Zijn leven gaf voor ons. Die wetenschap vult Pearls hart met liefde en dankbaarheid. En dat gevoel wil ze delen via haar muziek. Daarom maakt Pearl momenteel haar allereerste Paas-cd. Dit kost veel geld. Wil jij haar helpen? Klik dan hier!

Lees ook: Pearl Jozefzoon vertelt over haar roots

Beeld: Jeannine Rijsdijk
Video, podcast &tekst: Charlotte van Egmond

--:--