Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pieter Knijff begeleidt boeren in geestelijke nood

'Kom niet om te preken, dat werkt niet'

De Friese pastor Pieter Knijff (58) begeleidt boeren in geestelijke nood door hun een luisterend oor te bieden. Als voormalige melkveehouder kent hij zijn pappenheimers. “Je moet niet naar het erf gaan om te preken.”

Deel:

Les één in het pastoraal begeleiden van een boer? Ga nooit met hem (of haar, zie foto!) op de bank zitten. Dan klapt een boer gegarandeerd dicht! Dus trek je laarzen aan, hijs jezelf in een overall en ga lekker naar buiten. Zoals hier tussen de koeien bij zijn buurvrouw, boerin Christine. “Kom niet om te preken. Dat werkt niet,” adviseert ds. Knijff. “Neem de tijd, toon interesse en laat die boer maar vertellen.”

Halfzacht mijnenveld

Zie het pastoraal werk als een soort snuffelen. Precies zoals de jerseykoeien van Christine maar wat graag doen. Pieter verblikt of verbloost niet als zo’n grote grazer aan z’n broekspijp likt. Zijn grootste zorg is hoe hij – met zijn zondagse stappers – de dampende koeienvlaaien in het hooi ontwijkt. “Pas maar op,” waarschuwt hij, “je ziet ze niet goed liggen en het geeft zo’n bende als je erin stapt.”

Zelf manoeuvreert de voormalige melkveehouder behendig door het halfzachte mijnenveld. Minder voorzichtig is de dienstdoende fotograaf. Die lijkt zich meer druk te maken om het perfecte plaatje dan om het schoonhouden van zijn witte stadsgympen. Flats!

Vrijzinnig

Op het erf skeltert een jochie met een muts voorbij. Gevlucht uit Oekraïne en gisteravond laat met zijn ouders op de boerderij gearriveerd. “We hebben ruimte genoeg en doen graag iets voor mensen,” stelt de boerin onomwonden vast. Ja, ook hier in het eindeloze Noord-Friese land kom je ze tegen: mensen met het hart op de juiste plaats. Voor de dominee lijkt er op deze boerderij weinig werk aan de winkel. “En dat terwijl ik heel erg vrijzinnig ben opgevoed,” lacht Christine.

Tijd om te vertrekken. Zijn plicht roept. De pastor gaat zo op bezoek bij een andere boer. “Die mensen hebben het nodige gedoe met de kinderen en ik mag mijn oor te luisteren leggen.” Iets wat hij vol overgave doet, sinds hij in 2013 door rug- en knieproblemen moest stoppen met zijn melkveehouderij. “Met pijn in mijn hart, al vond ik vrij snel mijn nieuwe roeping als boerenpastor. Dat ik daar nu zelfs door op tv kom, is natuurlijk leuk, al gaat het niet om mij. Het is goed als mensen weten dat boeren in deze tijd niet eenvoudig is door alle regelgeving en prijsstijgingen. Ik wil hen bijstaan.”

Dat is de crux.

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Ruben Timman

Kijk hier de uitzending terug op NPO Start

--:--