Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pinksteren bij de EO: 'Vuur van Geest niet voor jezelf houden'

'Ook dit pinksterfeest vieren we samen'

Deel:

Pinksteren vieren we dit jaar anders dan anders. Veel christenen zullen ‘eendrachtig bijeen’ zijn, maar wel op veilige afstand of digitaal met elkaar verbonden. Ook in de crisis beleven we samen een inspirerend pinksterfeest. Ds. Mirjam Kollenstaart gaat voor in een pinksterkerkdienst, een van de vele EO-programma's waarin de heilige Geest centraal staat. 

Nederland Zingt pinksterspecial

Zaterdagavond kijken we al vooruit naar eerste pinksterdag. In een special van Nederland Zingt mogen we God danken voor een vreugdevolle gebeurtenis. Met koor- en samenzang uit verschillende kerken in Nederland.
Zaterdag 30 mei, 18.10 uur, NPO 2 

De EO op pinkstermorgen

Op eerste pinksterdag gaat ds. Mirjam Kollenstaart 's morgens voor in een live pinksterkerkdienst. De EO zendt deze dienst in het teken van de digitale pinksterconferentie 'Samen kerk, samen sterk' uit, in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Jurjen_ten_Brinke_PInksteren_Nederland_Zingt_in_Beweging.jpg
Credits: Michaël Terlouw.

Daarna is er een feestelijke aflevering van Nederland Zingt Dichtbij, met liederen als ‘Stromen van zegen’ om te vieren dat de heilige Geest, de Trooster, is gekomen. BEAM, de jongerenafdeling van de EO, verzorgt samen met stichting Opwekking een dienst over: 'Het vuur van Pinksteren'. Jurjen ten Brinke legt uit dat dit vuur niet bedoeld is om voor onszelf te houden.
Zondag 31 mei
Pinksterkerkdienst, 9.20 uur, NPO 2
Nederland Zingt Dichtbij, 9.45 uur, NPO 2
BEAM Pinksterdienst, 10.25 uur, NPO 2 en het YouTube-kanaal van BEAM

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Pinksteren EO Nederland Zingt
In een tv-kerkdienst en speciale afleveringen van 'Nederland Zingt' zingen we over Pinksteren. Credits: Willem Jan de Bruin en Michaël Terlouw.

Opwekking het hele pinksterweekend digitaal

De coronacrisis maakt een normale conferentie onmogelijk, maar samen Pinksteren vieren kan ook dit jaar. Stichting Opwekking, de EO en een aantal andere partners organiseren samen de digitale pinksterconferentie 'Samen kerk, samen sterk'. Jurjen ten Brinke, Mirjam Kollenstaart, Hans Maat, Nelinda Troost en vele anderen zullen spreken. Op zondag verzorgt de EO verschillende programmaonderdelen vanaf een verrassende locatie.
Bekijk het programma en volg Opwekking op Samenkerksamensterk.nl

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Pinksteren Samen kerk samen sterk Opwekking
Tijdens de coronacrisis vieren we samen Pinksteren, ook al kunnen we niet massaal bij elkaar komen. Credits: Willem Jan de Bruin en Michaël Terlouw.

Eerste pinksterdag op NPO Radio 5

'Nu komt de Geest in beeld'
"We leven in een verwarrende tijd." Elsbeth Gruteke, EO-presentator en predikant in Zeewolde, merkt het in haar gemeente. “Juist nu verlang ik naar meer van de Geest,” zei een gemeentelid onlangs tegen haar. “Ik heb het zo nodig om Gods aanwezigheid door Zijn Geest te ervaren. Blaas maar op ons.” Elsbeth merkt op dat hieruit een diep verlangen spreekt. Ze leest met haar luisteraars Johannes 14:23-29. “Jezus’ werk in de wereld loopt ten einde, maar nu komt de Geest in beeld.”
Groot Nieuws
Zondag 31 mei, 8.00 uur, NPO Radio 5


'Honger naar meer'
De gast van Petra de Joode in Zin, Zout en Zegen verliet zijn vertrouwde kerk. “Nee, het was niet dat ik daar niet meer heen wilde,” zegt Emiel Hop. “Het was juist de honger naar meer, en naar intenser” Met zijn gezin bezocht Emiel Hop al een tijdje Mozaiek0318 in Veenendaal, toen hij uiteindelijk een van de oprichters werd van Mozaiek033 in Nijkerk. Ook die kerk groeit gestaag, en heeft twee voorgangers: Emiel zelf en Arjen ten Brinke, die in de uitzending spreekt over: ‘Kom, heilige Geest’.
Zin, Zout en Zegen
Zondag 31 mei, 19.00 uur, NPO Radio 5 
(of luister hier alvast naar deze uitzending)


(Tekst loopt door onder de foto.) 

Emiel Hop Mozaiek033 Pinksteren
Voorganger Emiel Hop van Mozaiek033 is te gast in de pinksteruitzending van 'Zin, Zout en Zegen'. Credits: Willem Jan de Bruin en Michaël Terlouw.

'Luisteren naar wat Hij influistert'
Voor Daniël Sloots is de Geest heel belangrijk, vertelt hij in Nog even zondag aan Petra de Joode. Pinksteren betekent voor hem dat God bij mensen komt wonen en niet meer weg gaat. Hij gaat in en door mensen aan het werk. Daarom probeert Daniël constant te luisteren naar wat de Geest hem influistert. Ook als die hem aanspoort tot dingen die hij zelf nooit zou hebben bedacht; bijvoorbeeld het stichten van een eigen gemeente. 
Nog even zondag
Zondag 31 mei, 22.00 uur, NPO Radio 5


Pinksteren op de late avond

“Als de heilige Geest neerdaalt op Jezus’ leerlingen, beginnen ze in vreemde talen te spreken. God daalt neer op de mens zelf en de Geest doet ons getuigen van God.” Gerja Wolf presenteert een special van Musica Religiosa, die helemaal in het teken staat van Pinksteren. “Waar God ons tot een nieuw mens maakt, begint de nieuwe wereld. Het betekende het begin van de verbreiding van het christendom, het officiële begin van de christelijke kerk.”
Musica Religiosa
Zondag 31 mei, 23.00 uur, NPO Radio 5


Nederland Zingt op tweede pinksterdag

Op tweede pinksterdag laat Daniëlle van Kuiken de woonzorginstelling zien waar ze werkt. Daar vertelt ze aan presentator Jurjen ten Brinke wat voor impact de beperkende maatregelen hebben op ouderen en hun familie. Jurjen doet – op afstand – mee met een muzikale bewegingsactiviteit en is erbij wanneer een oudere mag raambellen met familie.
Maandag 1 juni, 9.00 uur, NPO 2 

Beeld: Willem Jan de Bruin en Michaël Terlouw

Geschreven door

Bart van Delen

--:--