Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast Deze Week: 'Instagram is geen onschuldig platform meer'

Facebook kwam deze week twee keer in het nieuws. De eerste keer vanwege een grootschalige storing die alles plat legde. De tweede keer omdat een klokkenluidster onthulde dat Facebook en Instagram bewust verslavend worden gemaakt. Bovendien geven ze geen moer om de psychische gevolgen voor jongeren. Joram weet te vertellen dat 32 procent van de Amerikaanse tienermeisjes die Instagram gebruikt zich onzeker voelt over het lichaam. 13 Procent geeft aan dat ze suïcidale gedachten hebben vanwege het sociale mediaplatform. Joram: "Dit is geen onschuldig medium meer. In sommige gevallen meer een moordmachine. Ouders moeten er misschien maar eens over nadenken om hun kinderen te verbieden Facebook of Instagram te gebruiken."

Deel:
'Gij zult niet doodslaan'

Jos van Wijk, de voorman van de Coöperatie Laatste Wil, is deze week aangehouden op verdenking van het leiden van een criminele organisatie. Zijn vereniging informeert mensen die - autonoom - willen beslissen om hun leven te beeïndigen. Bijvoorbeeld omdat ze op hoge leeftijd beslissen klaar te zijn met leven. 

Cocky heeft in haar jeugd meegekregen dat euthanasie taboe is. 'Gij zult niet doodslaan'. Toch vraagt ze zich nu af of God daar niet iets anders mee bedoelt. "Het is veel minder zwart-wit dan wij christenen vroeger geleerd hebben." Volgens de relatiecoach kunnen steeds meer gelovigen zich goed inleven in mensen die euthanasie willen plegen.

Sjirk zet, net als Cocky, wel grote vraagtekens bij hoe er een nadruk op autonomie wordt gelegd door de Coöperatie Laatste Wil: "Wanneer iemand aangeeft niet meer verder te leven, gaat deze vereniging meteen in de stand om die persoon te helpen om te overlijden. Dat is niet geven om het leven van een ander, maar een ander laten zitten in zijn misère."

Klimaat en kerk

De PKN heeft een oproep gedaan onder kerken om meer te doen om het klimaat te beschermen. Sjirk is het daar roerend mee eens. De kerk moet volgens de hoofdredacteur van het ND haar gelovigen bekeren als het gaat om klimaatbewustzijn.

Joram ziet er weinig heil in, met name omdat veel orthodoxe christenen juist niets op hebben met klimaatdrammers. En dus nodigt hij Sjirk uit om aankomende zondag af te reizen naar Urk en een gastpreek over het klimaat te houden. Op de fiets natuurlijk.

Over de podcast Deze Week

In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost. Een frisse, vrolijke en scherpe blik op de actualiteit, elke vrijdagochtend om zeven uur 's ochtends op je digitale deurmat.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--