Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast 'Eerst Dit' krijgt avondmeditatie ‘Avondgebed’

Vanaf 14 maart te beluisteren via de EO/IZB ‘Eerst dit’ app

De EO/IZB app ‘Eerst dit’ lanceert deze week ook een avondmeditatie; ‘Eerst dit Avondgebed’. De aanleiding hiervoor is de oorlog in Oekraïne.

Deel:

‘Eerst dit Avondgebed’ helpt de luisteraar bidden met de Bijbel, zich te richten op God en daarmee de dag bewust af te sluiten. ‘Eerst dit Avondgebed’ is een experiment dat vooralsnog één week duurt. De Bijbelpodcast ‘Eerst dit’ werd door de EO en IZB in 2018 begonnen en groeide uit tot een van de meest beluisterde podcasts van Nederland. Afgelopen jaar werd ruim 7,6 miljoen keer een aflevering geluisterd.

Eerst dit’ is normaal gesproken voor veel mensen een manier om hun dag meditatief te beginnen. In een podcast van zeven minuten is elke werkdag een overdenking en een gebed te horen, verzorgd door een team van wisselende predikanten en theologen.

Het idee voor het 'Avondgebed'

EO-conceptontwikkelaar Daan Molenaar stond aan de wieg van ‘Eerst dit’ en nam ook het initiatief voor deze avondmeditatie: “We hoorden van veel luisteraars en van mensen om ons heen dat ze ‘s avonds onrustig zijn en wakker liggen van het wereldgebeuren. Daarom starten we bij wijze van experiment vanaf vanavond met ‘Avondgebed.’ Waar normaal gesproken de meditaties weken van tevoren worden opgenomen, kiezen we nu voor de actualiteit van de dag. We hopen dat luisteraars hun zorgen zo bij God kunnen brengen, ondanks gevoelens van angst en machteloosheid." Na afloop van het experiment van een week wordt besloten of de avondmeditatie verlengd wordt.

Kramer en Ouwerkerk

De vijf avondedities van ‘Eerst dit’ worden gemaakt door Hanneke Ouwerkerk, predikant van de protestantse gemeente in Schoonhoven, en Reinier Kramer, predikant van de vrijgemaakt-gereformeerde gemeente in Bergentheim.

Over ‘Eerst dit’

De EO en IZB startten in 2018 met ‘Eerst dit;’ een dagelijkse podcast van zeven minuten die rond 06.00 uur beschikbaar komt in de speciale app en op podcastplatforms. Dagelijks gebruiken zo’n 25.000 unieke luisteraars deze app om hun dag mee te beginnen. Zo groeide de podcast uit tot best beluisterde podcast van Nederland. In november 2020 won de populaire podcast zilver bij de Dutch Interactive Awards.

Inmiddels is ‘Eerst dit’ uitgebreid met ‘Eerst dit voor kids’, ‘Moderne profeten,’ ‘Dit is de Bijbel’ en ’Dit dus.’ Van laatstgenoemde podcast is maandag een nieuw seizoen begonnen. In ‘Dit dus’ spreken theoloog Kees van Ekris en dertiger Rosa Douma met niet-gelovige dertigers over de vraag wat goed leven is en wat men kan leren van de Bijbel en het christelijk geloof.

Luister de podcast Eerst Dit
Luister de podcast Eerst Dit
--:--