Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast | Hoe word je een zelfbewuste pleaser?

Michelle van Dusseldorp en Carianne Ros over pleasen

Als je googelt op ‘pleasen’ krijg je boekwerken vol tips hoe je ermee kan stoppen. En waarom je er nú mee moet stoppen. Maar is pleasen per definitie wel zo slecht? “Nee hoor”, zeggen christentherapeut Carianne Ros en psycholoog Michelle van Dusseldorp, “als je maar een zelfbewuste pleaser bent”. Hoe blijf je trouw aan jezelf en God, terwijl je ook anderen pleast?

Deel:

Iets voor de ander willen doen – de ander willen pleasen – is een mooi en goed iets. Maar er is een kans dat je pleast om de verkeerde redenen. Misschien doe je het om er iets voor terug te krijgen. Misschien doe je het omdat het zo hoort of omdat je je verplicht voelt. Of please je de ander uit angst, omdat je een confrontatie uit de weg wilt gaan? “Dat”, zegt Carianne, “is eigenlijk een vorm van liegen. Want je doet het een, maar bedoelt het ander. Dan ontstaat er een onderstroom in de relatie die niet prettig voelt.”

Carianne en Michelle vertellen over de ‘zelfbewuste pleaser’: een vorm van jezelf die iedereen in zich heeft. “Dat is hoe God ons heeft geschapen.”

Kenmerken van een zelfbewuste pleaser

“Een zelfbewuste pleaser…

  • … kiest ervoor om uit liefde te handelen in een relatie en doet iets omdat ze van de ander houdt en niet ‘omdat het zo hoort’ of uit angst.
  • … neemt de tijd om zich dingen van binnenuit toe te eigenen. In het Engels zeggen ze: ‘own your own choices’. Je moet eigenaar worden van je keuzes en dat houdt in dat je, om volmondig ‘ja’ te kunnen zeggen, ook ‘nee’ moet kunnen zeggen. Want: als je ‘ja’ zegt, zeg je altijd automatisch ‘nee’ tegen wat anders. Als jij ‘ja’ zegt tegen een keus waarmee je over je eigen grenzen gaat, zeg je ook ja tegen de gevolgen daarvan. Wees je ervan bewust dat die twee altijd samengaan.
  • … houdt het totaalplaatje in zicht. We zijn uitgenodigd om deel te hebben aan de relatie tussen God, Jezus en de Heilige Geest. In die drie-eenheid wordt zo duidelijk waar het in een relatie om draait: zelfopofferende liefde. En die driehoek is ook een mooie reminder wat belangrijk is: trouw zijn aan jezelf en je identiteit, trouw zijn aan de ander en trouw zijn aan God.”

Michelle pakt haar Bijbel erbij en leest Efeze 3:14-21. ‘Moge Hij vanuit zijn rijke luister uw innerlijke wezen kracht en sterkte schenken door Zijn Geest, zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart, en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde.’

Ben je benieuwd hoe je zo’n zelfbewuste pleaser kan worden? Luister dan naar de podcast van de overdenking van Michelle en Carianne tijdens Eva’s Vriendinnenweekend 2016.

Luister via: Soundcloud | Spotify | Itunes

Meer informatie over het boek van Carianne en Michelle en een pleasetype-test vind je hier.

Lees ook: Grenzen stellen? Zo doe je dat!

Geschreven door

Wendy Verra

--:--