Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Dit Dus’ met Aafke Romeijn: "het geloof biedt concreet materiaal om mee te bouwen"

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van de podcastserie ‘Dit dus’ gaan theoloog Kees van Ekris en gelovige dertiger Rosa Douma in gesprek met schrijver, muzikant en journalist Aafke Romeijn over het thema wanhoop. Aafke kampt met depressies. "Als alles duister is, kan ik alleen kleine stukjes Bijbel lezen".

Deel:

Aafke kent de wanhoop. Ze heeft een aantal zware depressies gehad en de kans is daardoor groot dat dit weer zal gebeuren. In een depressie is alles duister. De wanhoop is sterk als ze zich afvraagt: Ga ik dit altijd voelen? Word ik ooit nog beter?

Nieuwsgierig naar geloof en kerk

Aafke is antireligieus opgevoed. Toch is ze in haar jeugd altijd nieuwsgierig geweest naar religie. 'Ik heb altijd een soort fascinatie gehad voor mensen die samenkomen en hun gemeenschap uitdrukken in rituelen en teksten waarvan ze betekenis en herkomst niet eens echt kennen. En dat is ook niet altijd relevant. De ‘daad’ van het gemeenschap vormen vond ik heel bijzonder.'

Het vormde misschien een basis voor haar ontdekking van de betekenis van geloof en kerk de afgelopen jaren. Iets wat haast als verzet voelt ten opzichte van haar familie en filterbubbel waarin het christendom op 100-0 achterstand lijkt te staan. 

Aafke Romeijn leest de Bijbel: ‘Is het raar dat ik hier zo enthousiast van word?’

Lees ook over:

Aafke Romeijn leest de Bijbel: ‘Is het raar dat ik hier zo enthousiast van word?’

Troost in de Bijbel

Ook leerde ze de Bijbel kennen, waarin vooral het Nieuwe Testament en de verhalen van Jezus als een verademing voelden toen ze die begon te lezen. 

'Het zoeken van troost vind ik heel makkelijk in de Bijbel. Literatuur lezen vind ik juist heel ingewikkeld op de momenten dat ik me heel slecht voel. De Bijbel is voor mij een heel ander soort boek. Het heeft mij niet nodig.'

In deze aflevering gaan Kees en Rosa met Aafke in gesprek over de ervaring van depressie, hoe de Bijbel daar een constructieve rol in had en Aafkes ontdekking van de waarde kerk en geloof. 'Geloof biedt concreet materiaal om mee te bouwen.'

Luister hier het gesprek met Aafke:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Over de podcastserie Dit Dus

Hoe voer je een geloofsgesprek met mensen die dat helemaal niet gewend zijn of daar allergisch voor zijn. Hoe blijf je in verbinding, creëer je een sfeer van vertrouwen, maar weet je ondertussen ook te vertellen wat je gelooft? Die uitdaging gaan theoloog Kees van Ekris en gelovige dertiger Rosa Douma opnieuw aan in het tweede seizoen van de podcastserie Dit Dus.

Dit Dus bestaat uit tien afleveringen in seizoen 2. Er is ook al een eerder seizoen verschenen. Beluister dat hier. 

Dit Dus Aafke

Foto Aafke: Bibian Bingen

--:--