Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcasttips van Marlies Medema

In de podcastnieuwsbrief 'Podcast Podium' geven bevlogen EO-collega's tips over boeiende podcastverhalen uit ons eigen aanbod en dat van anderen. Deze keer helpt Marlies Medema je de weg door het grote aanbod podcasts te vinden.

Deel:

Kiezen voor het klooster

Je voor lange tijd committeren aan een kerk is anno 2022 minder vanzelfsprekend dan een paar decennia geleden. En kiezen voor een klooster? Dat gaat nog verder, dat is een beslissing voor je leven. Toch zijn er nog jongeren die bewust kiezen voor leven in een klooster, vertelt de podcast Kerk en Ik. In de aflevering Stabiliteit in een debiele tijd praat Elbert Smelt met monnik en theoloog des Vaderlands Thomas Quartier met Catharinus van den Berg, pastor van een jongerenklooster. Een inspirerend en hoopgevend gesprek over pijlers die we allemaal nodig hebben, de leerschool van kloosterdiscipline en verwachtingsvrije momenten. 

Kiezen voor het klooster

Mysterieuze kluis

Wat spookt er rond in dat verlaten landhuis? Waar leidt dat gat onder de brug naartoe? Podcastmaker Sara de Monchy gaat in Sara’s Mysteries samen met kinderen op zoek naar onopgeloste raadsels die hen niet meer loslaten. Zo is daar Tara (11), die niet snapt waarom haar beste vriendin is verhuisd zonder afscheid te nemen. En de tienjarige Jynx, die wil weten wat er in de mysterieuze kluis zit die zijn oma van zijn overgrootvader heet gekregen. Samen met Sara kraakt hij de kluis. Een heerlijke podcast, officieel voor kinderen van 10-13 jaar, maar als volwassene geniet je graag mee.

Ontrafel mysteries

Kerk en seks

In juni publiceerde het Nederlands Dagblad een onderzoek naar de beleving van seks onder christelijke studenten. De cijfers zijn opvallend: twee op de drie studenten heeft geen positief beeld van seks, en de verwachtingen zijn torenhoog. “De kerk lijdt aan een madonnacomplex,” zegt godsdiensthistoricus en socioloog David Bos. “Seks is of heel mooi, of het is inktzwart, afhankelijk van of je het binnen of buiten je huwelijk beleeft.”

In de podcast Dick en Daniël geloven het wel praten Daniël en onderzoeksjournalist Jaco Wildschut (ditmaal zonder Dick) met David Bos over de houding van de kerk ten opzichte van seks. Waar komt die enorme focus op seksuele moraal vandaan, en waarom is het thema zo beladen?

Zijn kerken te moralistisch over seks?

Marlies Medema (47) woont in Houten en is getrouwd met Joost. Ze hebben twee kinderen: Bram (20) en Rinske (16). Medema werkt als eindredacteur en crossmediaal redacteur bij Eva Magazine. In haar vrije tijd leest en wandelt ze graag, waarbij ze graag podcasts luistert.

Onlangs kwam haar debuutroman 'Papieren Paradijs' uit.

Wil je ook elke twee weken podcasttips ontvangen?

Abonneer je hier op de podcastnieuwsbrief

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--