Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcasttips van Martine ten Klooster

'Oude vorm in nieuw jasje: het hoorspel!'

Deel:

Bevlogen EO-collega's geven je tips over boeiende podcastverhalen uit ons eigen aanbod en dat van anderen. Deze week helpt Martine ten Klooster je de weg door het grote aanbod podcasts te vinden.

Nieuwe podcastserie: Pixelshit

Als je zonder al te veel voorinformatie deze podcast start is de kans groot dat je wacht op een presentatietekst, een introductie, een gesprek. Maar niets van dat alles. En wat is dat fantastisch! Deze serie kiest voor een oude vorm in een nieuw jasje: het hoorspel! De mooie montage trekt je mee in het verhaal, de muziek is zorgvuldig gekozen en perfect getimed. Vanwege deze schoonheid is het al een aanrader. Dan heb ik je nog niet eens verteld over de indringende inhoud waardoor je een kijkje krijgt in het leven van tieners die de dupe worden van online pesten.

De Kist

Niet eens bedoeld als podcast en toch een van m’n lievelings. In het televisieprogramma De Kist praat Kefah Allush met bekende mensen over het leven en de dood. Een onderwerp waarbij ik het liefst m’n ogen dicht doe en meedenk over het gesprek. Dat kan (tenzij je tijdens het autorijden luistert) dus uitstekend met enkel de audio. Vooral de aflevering met Paul Blokhuis is me bijgebleven. Hoewel hij in het begin van het gesprek aangaf dat hij de kist die Kefah meenam helemaal niet zo fijn vond, ging hij toch het gesprek aan. Heel dapper! Kefah stelt sterkte vragen en omarmt op het juiste moment de stilte. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De Kist Paul Blokhuis Kefah Allush podcast
Ook het tv-programma 'De Kist', waarin Paul Blokhuis onlangs te gast was, is als podcast te beluisteren.

Zelfhulppodcast

In de categorie ‘zelfhulppodcasts’ zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Ook voor dat probleem is vast een podcast te vinden, maar dat terzijde. De Podcast Psycholoog is een vaste rots als ik meer wil weten over hoe mensen in elkaar zitten en waarom dingen in de samenleving werken zoals ze werken. Het wordt gemaakt door mensen uit het vak. Heerlijk is dat. Kwaliteit en kennis. Marissa van der Sluis is psycholoog en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Elke aflevering heeft een thema en steeds schuift een collega-psycholoog aan met expertise op het onderwerp. Hierdoor word je aan de hand meegenomen en vind je alsnog je weg door het bos van de zelfhulppodcasts.

Op de hoogte blijven van EO-podcasts?

Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante, informatieve en inspirerende podcastafleveringen? Lees hier alles over de EO-podcasts en de nieuwsbrief. Als je je inschrijft, ontvang je om de week onze tips in je mailbox.

--:--