Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Poetin beperkt godsdienstvrijheid Rusland

Evangelische Alliantie Europa dringt aan op gebed

President Vladimir Poetin van de Russische Federatie ondertekende onlangs een antiterrorismewet waarmee alle missionaire activiteiten van religieuze genootschappen anders dan de Orthodoxe Kerk aan banden worden gelegd. Bovendien mogen godsdienstige bijeenkomsten alleen nog maar plaatsvinden in gebouwen die door de staat als officiële bedehuizen zijn erkend. De Europese Evangelische Alliantie (EEA) maakt zich zorgen over de nieuwe wet, die per 20 juli van kracht ging.

Deel:

Verbod
De nieuwe wet verbiedt zo ongeveer alle vormen van geloofsverkondiging buiten de muren van erkende kerken. Daaronder valt straatevangelisatie, maar ook het houden van een dienst bij iemand thuis. Het verspreiden van geloofsboeken en -flyers is eveneens verboden. Wie wordt betrapt, kan een boete krijgen van ruim 700 euro. Organisaties die de wet overtreden, moeten rekening houden met een som van maximaal veertien duizend euro. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, maar alleen als een organisatie een vergunning heeft aangevraagd.

Alarm
Mensenrechtenorganisaties en christelijke organisaties slaan alarm. Poetin gaat de nieuwe maatregel gebruiken om alle organisaties dwars te zitten die geen onderdeel zijn van de Russisch-Orthodoxe Kerk, verwachten zij. Het Patriarchaat van Moskou en Poetin zijn al jarenlang twee handen op één buik: de president geeft haar een status aparte en politieke invloed, in ruil voor expliciete politieke steun aan zijn regering.

Oproep tot gebed
De Europese Evangelische Alliantie roept de Russische regering op de godsdienstvrijheid, de vrijheid van vergadering en de vrije meningsuiting te respecteren. Tegelijk roept de EEA de evangelische christenen op om te bidden voor de Russische regering en de huidige situatie.

Bron: Trouw/EEA

--:--