Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Politici beloven van alles en maken het niet waar'

Blog van Margje Fikse

Deel:

Terwijl ik aan mijn column bezig ben, werk ik ook aan een aflevering van de podcast De Spindoctors. Niets is leuker dan dat je je eigen favoriete podcast mag presenteren en je spindoctors Julia Wouters en Raymond Mens zelf alles kunt vragen wat je altijd al had willen weten over hoe politici met woorden de strijd proberen te winnen en hoe ze zogenaamde spins de wereld in brengen.

Spindoctors kunnen dat ontleden, en ik vind het heel interessant om daarover meer te weten te komen. Tegelijkertijd vind ik dat bijna een guilty pleasure van mezelf, omdat ik het waardeloos vind dat politiek op deze manier werkt.

In het weekend na de verkiezingen kwam er bij Spijkers met koppen een column voorbij over de zwevende kiezer die gepaaid werd met allerlei stomme zinnetjes. Alsof deze kiezer een kind is dat gewoon zo veel mogelijk snoepjes wil. De debilisering van de verkiezingen.

Zo werkt het blijkbaar: politici beloven van alles en maken het niet waar. Opmerkelijk was daarin ‘nieuwkomer’ Pieter Omtzigt die ook duidelijk zei wat hij niet kon waarmaken. Dat gaf me hoop.

Toch zijn er alsnog veel spins en oneliners over ons uitgestort. Niet voor niets heeft degene met de beste oneliners in het SBS-verkiezingsdebat gewonnen: Geert Wilders.

Sinds de verkiezingsuitslag denk ik veel na over de rol van journalisten. Partijen willen niets liever dan een tweestrijd – en wij faciliteren het door allerlei debatten te organiseren. Op radio en tv werkt dat sowieso goed: je hebt voor- en tegenstanders en de gedachte is dat de luisteraar of kijker dan zelf een keuze kan maken. Maar de waarheid is dat de waarheid altijd in het midden ligt. En daar bevinden de meeste mensen zich ook – net als ikzelf.

Ik roep al jaren dat we in ons vak minder moeten praten óver en meer mét mensen. Daarom ben ik er trots op dat wij direct na de verkiezingen (christelijke) PVV-stemmers in Dit is de dag te gast hadden om uit te leggen waarom deze partij voor hen aantrekkelijker is dan een christelijke partij. Met elkaar kunnen we open het gesprek blijven aangaan. Inderdaad: mét, en niet over.

Geschreven door

Margje Fikse

--:--